De succesformule van The Boxer Rebellion

De melodieuze gitaarmuziek van The Boxer Rebellion kent de weg naar het grote publiek. De promotietournee voor het nieuwe album ‘Ocean by Ocean’ voert de Britse rockband langs volle Europese zalen.

Door

“Soms voelde het als een kantoorbaan,” grapt Nathan Nicholson. Bellend vanuit woonplaats Londen vertelt de zanger van The Boxer Rebellion over de opnamesessies van ‘Ocean by Ocean’, de nieuwste langspeelplaat van zijn band, nummer vijf. “Maar voor ons werkte het opmerkelijk goed: ’s ochtends rond negen uur kwamen we in de studio en eind van de middag, begin van de avond stopten we met spelen en opnemen. We maakten tijdens kantooruren bijzonder productieve dagen en zaten snel op de goede koers voor een nieuwe plaat.”

Het resultaat borduurt voort op de lijn die voorganger ‘Promises’ in 2014 inzette. In de traditie van U2, en zelfs een beetje van de mysterieuze IJslandse band Sigur Rós, maakt The Boxer Rebellion sfeervolle popmuziek. Met de melodieuze gitaarsongs en dromerige indierock op ‘Promises’ veroverden Nicholson c.s. vele harten. Het album werd goed verkocht en promotiesingle ‘Diamonds’ werd een grote hit en staat sinds twee jaar zelfs in de Top 2000, in de meest recente editie op 662.

Aan de gevonden succesformule wilden de heren natuurlijk niet te veel sleutelen, toch? “Ik denk dat ‘Ocean by Ocean’ een logische opvolger is van ‘Promises’, vertelt Nicholson in opvallend keurig Engels. “De sfeer is hetzelfde, maar onze laatste plaat kent andere accenten. We diepen ons geluid verder uit, dus meer elektronische invloeden en het is, vooral, meer een gitaaralbum. De gitaren klinken voller en zijn heel prominent aanwezig.”

Boxer Rebellion was angstig

De muziek van The Boxer Rebellion klinkt sinds 2014 toegankelijk, maar dit was ooit heel anders. Debuutalbum ‘Exits’ (2005) was bijvoorbeeld veel donkerder. “Ik schreeuwde veel en de muziek klonk daardoor angstig,” legt Nicholson uit. “Maar ik voelde mij steeds minder comfortabel bij al het geschreeuw.”

Dus ging hij anders componeren en kregen de nummers een ander karakter. “Dat is een natuurlijke ontwikkeling, al neemt dit niet weg dat ik nog wel een sterke band heb met sommige oude nummers. Live speel ik nog altijd met veel plezier songs van ‘Exits’.”

 

Ik voelde mij steeds minder comfortabel bij al het geschreeuw.
Nathan Nicholson

 

Het nieuwe – vriendelijkere – geluid van The Boxer Rebellion roept ook de vraag op of de band zich niet te veel laat sturen door de wens om commercieel succesvol te zijn. Frontman Nicholson kan zich deze noot wel voorstellen. “Wij proberen nu inderdaad nummers te schrijven die radiostations makkelijk kunnen oppikken. Dat klopt. Maar de werkelijkheid is dat zich dit moeilijk laat regisseren. Daar zijn wij hét bewijs van. Zo hadden we aanvankelijk niet de intentie om ‘Diamonds’ op single uit te brengen. In onze visie was dit juist een van de minst geschikte nummers. Maar een vriend van ons was zó enthousiast over deze song dat wij ons uiteindelijk lieten overhalen. Het resultaat: dit werd onze succesvolste song tot nu toe.” En dan grappend: “Misschien moet ik deze vriend nog een bloemetje sturen.”

Op serieuze toon vervolgt Nicholson: “Kijk, het belangrijkste is dat we als band doen wat we willen, ons niet door de buitenwereld laten beïnvloeden en staan voor de muziek die we maken. Neem het nummer ‘Let it Go’ (afsluiter van ‘Ocean by Ocean’, red.). Dit is écht een persoonlijk nummer. Het idee van de tekst is: je kunt dromen, idealen en wensen wel tot in het oneindige najagen, maar op een bepaald moment moet je ook blij zijn met wat je al bereikt hebt. Deze situatie kun je ook op onze band betrekken.” Even houdt hij stil, alsof hij toch nog even moet nadenken. Dan zegt hij overtuigend: “Dat is zonder meer, zo!”

Hoofdartiest

Op 28 september komt The Boxer Rebellion voor alweer de vierde keer in tien jaar naar de hofstad. Geen toeval, vertelt Nicholson. “Den Haag is een prachtige stad. Ik weet nog dat wij de vorige keer door de stad liepen en ons er prettig voelden. De eerste keer dat wij hier kwamen was in 2007. We speelden toen in het voorprogramma van Editors. Het is toch bijzonder dat we nu als hoofdartiest op datzelfde podium staan. We maken er weer iets moois van, dat beloof ik! ‘Diamonds’ spelen wij sowieso. De rest is een verrassing.”

The Boxer Rebellion, woensdag 28 september 2016, aanvang 20.00 uur.

 

Standaardportret
Bekijk meer van