Feest aan Zee trekt bijna vijf miljoen bezoekers

De viering van het tweehonderd jarig bestaan van badplaats Scheveningen onder de naam ‘Feest aan Zee’ heeft volgens de organisatie ‘alle’ verwachtingen overtroffen. Zo trok het themajaar 4,7 miljoen bezoekers.

Door

Volgens Henk Scholten van de organisatie zijn er ‘geen prognoses’ gesteld, maar met bijna vijf miljoen bezoekers ‘zijn wij heel blij’. Volgens voorlopige cijfers bezochten ruim 700.000 mensen de speciale themawebsite. Ook werden er ruim 34 miljoen impressies op sociale media gedeeld. Feest aan Zee leverde 12,8 miljoen euro aan mediawaarde op. Vooraf was 7 miljoen euro als doel gesteld. Scholten: “Wij hebben een enorme diversiteit van bezoekers en bewoners mogen verwelkomen.”

Ook burgemeester Pauline Krikke kijkt tevreden terug op het themajaar. “Ik ben trots op de brede betrokkenheid bij dit feestjaar van zoveel mensen in de stad. Den Haag en Scheveningen staan daardoor nog steviger op de kaart als prachtige plek aan zee.”

Jacob Pronk

Heel 2018 herdacht Den Haag dat Jacob Pronk in 1818 het eerste badhuis in Scheveningen opende. Hij legde daarmee de basis legde voor de badplaats. In het kader van Feest aan Zee waren er zo’n tweehonderd festiviteiten in Den Haag, zoals het zandkunstproject Ringen aan Zee, het vuur- en muziekfestival BonFire Beach Fest, het WK Zandsculpturen op het Lange Voorhout, de finish van Volvo Ocean Race, de strandopera ‘Carmina Burana’ en 2000 drummers op het strand.

Ook deden meer dan tien musea mee met thematische tentoonstellingen en waren in alle Haagse theaters speciale (strand)voorstellingen.

De definitieve cijfers worden in het voorjaar van 2019 bekendgemaakt. De gemeente Den Haag stak 4,5 miljoen euro in het feest.

Standaardportret
Bekijk meer van