Nieuwe cd cabaretduo Verreck & Pleijsier: van ballads en blues tot Beatles en Beach Boys

‘Reünie’, heet de digitale boreling van Verreck & Pleijsier. Teksten op aanstekelijke muziek, geschreven vanuit een melodieus popgevoel.

Door

Een cd? De ‘mediadrager’ is tegenwoordig vrijwel synoniem met ‘visitekaartje’. “Vroeger trad je op zodat je de nieuwe cd kon wegzetten, nu is het eigenlijk precies andersom,” vertelt met een krul om zijn mondhoeken cabaretier, columnist, thrillerschrijver, taalbeest én vader Marcel Verreck over datgene wat nog altijd en bij uitstek hét hebbeding voor de doorsnee-vijftigerplussers is: een nieuwe, perfect zilverglimmende schijf die in een doorgaans wankel laatje past en daarna idealiter in een zwart gat verdwijnt.

“En nou ja, cd? Het is een album. En ook op Spotify en andere moderne streamingdiensten kun je zó onze liedjes vinden.”

‘Reünie’, heet de digitale boreling van Verreck & Pleijsier. “Wij hebben elkaar op het Haagse VCL ontmoet. Het nummer ‘Reünie’ is gebaseerd op de sloop en herbouw van die school,” legt Verreck uit.

‘Zondagmiddagshows’ van Verreck & Pleijsier

Verreck & Pleijsier? Jawel, dat is het cabaretduo van weleer dat begin negentiger jaren na vier programma’s en de juryprijs van het Leids Cabaretfestival de geest gaf. Vervolgens toog ieder solo verder: Paul Pleijsier met een muziekprogramma, Marcel Verreck met cabaretvoorstellingen.

 

Vroeger trad je op zodat je de nieuwe cd kon wegzetten, nu is het eigenlijk precies andersom.
Marcel Verreck

In 2005 kwamen ze weer bij elkaar en gingen ze ook weer samen het podium op. Dat mondde uit in ‘Zondagmiddagshows’, die ze sindsdien in verschillende theaters in de stad hebben opgezet: van Diligentia en PePijn tot Dakota.

‘Reünie’ is, in de vorm van liedjes, een weerslag van een periode die nu bijna vijftien jaar beslaat, een continuüm van hernieuwde en hernieuwbare samenkomsten. Gelaagde liedjes, vindt Verreck. “Mijn credo is: hoe persoonlijker, hoe universeler. Paul en ik zijn onvermijdelijk allebei ouder geworden, hebben wat meegemaakt. De liedjes zijn met ons meegegroeid, en vormen zo ook een weerspiegeling van wat wij in bijna dertig jaar hebben meegemaakt.”

Op de cd heeft het duo verschillende jasjes aan, muzikaal gaat het van ballads en blues tot Beatles en Beach Boys. “Er staat ook een puur instrumentaal werk van Paul op,” vertelt Verreck.

 

Ik geef een klas ‘humor in uw presentatie’ en Paul doet een ‘ukelele-minicursus’.
Marcel Verreck

 

“Ik heb er erg voor geijverd om dat er ook op te krijgen. Producer, muzikant en arrangeur Boele Weemhoff heeft daarbij een groot stempel op de muzikale uitkomst gedrukt. Ik vind trouwens dat in muzikaal opzicht een  cd verder moet gaan dan louter kleinkunstluisterliedjes – in ons geval gaat het bij uitstek om tragikomische verhalen die, als je de  cd als geheel beluistert, ook een ontwikkelingsproces, een ‘coming of elderly age’, weergeven.”

VoordeKunst

Zesduizend euro. Dat was de doelstelling toen ze hun ‘crowdfundingsactie’ bij website VoordeKunst begonnen. Dat is uitgemond in welgeteld 8241 euro. Geweldig natuurlijk. “Vermeldenswaard is dat de gemeente Den Haag de inzamelingsactie gesteund heeft door boven op het bedrag dat we zelf hebben opgehaald, 1500 euro te doneren. Volgens mij bestaat deze regeling omtrent Haagse acts nog steeds. Als tegenprestatie bieden wij de investeerders naast de cd ook persoonlijke workshops aan. Ik geef een klas ‘humor in uw presentatie’ en Paul doet een ‘ukelele-minicursus’.

Zondagmiddag is er in De Nieuwe Regentes een heus ‘release concert’. “Ook ontwikkelen we een nieuwe avondvullende theatershow waarmee we door het land gaan trekken.”

Verreck & Pleijsier, ‘Reünie’,  cd-presentatie op zondag 29 september, 16.00 uur, Theater De Nieuwe Regentes. Meer informatie: www.verreck-pleijsier.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement. Heeft u interesse in onze wekelijkse nieuwsbrief? Klik dan hier.

 

Standaardportret
Bekijk meer van