Dutch Modular Fest zet modulaire synthesizer op een voetstuk (foto’s)

Dutch Modular Fest is een unicum. Het festival dat is gewijd aan modulaire synthesizers geeft bouwers uit de hele wereld de kans om hun creaties te laten zien.

Door

In de drukke werkplaats van De Besturing wordt ijverig gelast en gebouwd. Jan Willem Hagenbeek geeft een rondleiding door deze grote industriële ruimte die nu een levendige broedplaats is voor verschillende kunstenaars. Zijn enthousiasme heeft iets puurs en aanstekelijks als hij vertelt over Dutch Modular Fest, een festival (volgend weekend) gericht op bouwers van modulaire synthesizers en hun creaties. Maar waarom nou specifiek dat instrument?

“Ik begon met muziek op jonge leeftijd op de manier waarop de meeste mensen met muziek beginnen. Ik moest van mijn ouders op blokfluitles. Dat was niks voor mij omdat ik snel afgeleid was, maar vooral omdat ik mijn eigen ding wilde doen. Bladmuziek vond ik te beperkend en als ik die lijn doortrek, is het erg logisch dat ik nu met modulaire synthesizers bezig ben. Het is een heel vrij systeem, omdat je steeds weer modules kunt maken die een bepaald geluid voortbrengen. Ze vormen een complex web van interacties die invloed op elkaar hebben. Het geluid dat je maakt, is ook niet reproduceerbaar en dat maakt het ook uniek. Als ik nu wat op mijn modulaire synth speel, dan klinkt het morgen weer totaal anders.”

 

Foto’s: Winish Chedi

 

Hagenbeek is niet de enige die is gegrepen door de veelzijdigheid maar ook de maakbaarheid van modulaire synthesizers. “Het is een hele pure scene die draait op het DIY(Do it yourself)-ethos net als destijds met de punkmuziek. Je doet het dus allemaal zelf zonder voorkennis en laat je leiden door je nieuwsgierigheid. Door niet gestuurd te worden door regels en normen is er meer ruimte voor creativiteit. Ik denk ook dat geschoolde muzikanten iets heel anders zouden maken op synths dan iemand die niet op een conservatorium heeft gezeten.”

Knutselen

Het festival dat nu voor de vierde keer plaatsvindt, is vooral bedoeld voor de makers, die zo in contact komen met anderen en de kans krijgen om in de werkplaats te knutselen. “Eigenlijk bestaat het uit twee elementen: knutselen en muziek maken. Je kunt bouwpakketjes kopen waar je modules mee vervaardigd. Ik ontwerp die ook en mensen zetten die in elkaar of passen die aan naar hun wensen. Dat zelf bouwen is een cruciaal element van de scene. Je eigen systeem ontwerpen is wat het zo leuk maakt en tijdens het festival ontmoeten wij elkaar en wisselen wij ideeën uit.”

Het festival heeft er dit jaar naast De Besturing een nieuwe locatie bij: de PIP. “We zijn in dat opzicht groter geworden, maar ik wilde bepaalde elementen ook scheiden. In de PIP kun je meer losgaan op de muziek en daar zal je een breder publiek zien. Hier in De Besturing is het vooral gericht op de werkplaatsen en hebben we wat plekken waar ook optredens zijn. Ook zijn er ruimtes voor installaties die gebruikmaken van visuals die weer gekoppeld zijn aan modules.”

 

Ik denk ook dat geschoolde muzikanten iets heel anders zouden maken op synths dan iemand die niet op een conservatorium heeft gezeten.
Jan Willem Hagenbeek

 

Voor Hagenbeek is het allemaal liefdewerk waar hij veel tijd en geld in steekt. “We zijn echt een gemeenschap. We kennen elkaar goed en reizen de wereld over. Daarom is zo’n event ook belangrijk en komen mensen speciaal hiernaartoe. Zo hadden we laatst wat makers uit Brno in Tsjechië die hier in een klein krakkemikkig autootje naartoe zijn gereden met al hun apparatuur in de achterbak. Dat is fantastisch om te zien. De sfeer is heel knus en iedereen is er voor elkaar. De bezoekers tappen biertjes of maken zelf de werkplaats schoon. De makers maken echt het festival.”

Highlights tijdens Dutch Modular Fest

Wat het programma betreft, is Hagenbeek heel makkelijk als het gaat om de highlights. “Het is allemaal goed! Iedereen doet weer iets op zijn eigen manier, waardoor het de moeite waard is. HHNOI en Rachel Palmer combineren muziek en beeld waarbij Palmer zorgt voor live visuals. Zij geven een show in de PIP. Dan heb je Maarten Vos en Nils Davidse. Allebei geschoolde muzikanten die zich lostrekken van de gebaande paden en minimalistische ambient muziek maken.”

“Kunstenaar Dennis Verschoor is dan weer met beeld bezig en maakt visuals en videokunst die ook gebruikmaakt van modulaire technieken. En natuurlijk kun je ook luisteren naar al die modulaire synths die gebouwd worden. Makers mogen boxjes meenemen en we hebben een open podium waar ze muziek kunnen maken. Uiteindelijk gaat het om de makers, wij hebben hier in Den Haag een uniek evenement dat mensen trekt uit de hele wereld. Dat zie je nergens anders in Nederland.”

Dutch Modular Fest, vrijdag 27 en zaterdag 28 september, De Besturing en PIP. Meer informatie: www.dutchmodularfest.com

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement. 

Standaardportret
Bekijk meer van