Tess et les Moutons over zomerhit: ‘Ik had wel iets gehoopt, maar dít?’

Haar eerste eigen chanson ‘Mon Paris’ bezorgt zangeres Tess van der Zwet een razend drukke zomer. En dat is pas het begin. “Met dit lied blijf ik eindelijk overeind tussen Brel en Piaf.”

Door

Het leven van een rijzende ster gaat niet over rozen. Vóór dit avondlijke interview kwam Tess van der Zwet (29) niet aan eten toe. Dus met een vegetarische hap op schoot vertelt de Haagse chansonnière bij Gallery 61 hoe haar eerste single ‘Mon Paris’ met haar op de loop gaat. De blonde knot, de dieprood gestifte lippen en de gulle lach hebben de lange dag wonderwel doorstaan. “Ik kom net uit de radiostudio in Hilversum, omdat mijn band Tess et les Moutons vandaag de ‘Tourartiest’ was. Fantastisch natuurlijk!”

Daar sta je dan, tussen Monique Klemann, Frank Lammers en andere grote namen
Tess van der Zwet

Sinds de release van het lied, begin juni, is er geen houden meer aan. “We hebben de single op dat moment uitgebracht met het idee om ’m bij ‘Radio Tour de France’ te spelen; verder is er op de Nederlandse radio vrij weinig aandacht voor Franse muziek,” legt Van der Zwet uit.

“Nadat we de primeur brachten bij ‘Nieuws & Co’ bood Leo Blokhuis ons aan om het nummer te komen zingen bij De Hitklup in een uitverkocht Paradiso. Daar sta je dan, tussen Monique Klemann, Frank Lammers en andere grote namen. Iedereen bracht chansons van Gainsbourg, Trenet, Montand, en wij mochten ons eigen nummer spelen. Dat was in vijftien jaar nog niet eerder voorgekomen!”

Tekst gaat verder onder video.

‘Slurpend uit de Seine’

Inmiddels wordt ‘Mon Paris’ dagelijks gedraaid op Radio 5, noemt Frankrijk-kenner Bart van Loo het ‘een chanson waarin de zomer gloeit en dat uit de Seine slurpt’ en loopt het aantal gigs in de weekenden soms op tot acht. “Ik had er wel iets van gehoopt, maar dít? Er is ineens zoveel interesse in het chanson, gelukkig ook bij jonge mensen die speciaal naar ons komen luisteren.”

Tess et les Moutons timmert al een tijd aan de weg. Twee jaar geleden bracht de band de eerste EP uit, ‘Chansons Pour Non-Francophones’, met deels in het Nederlands en het Engels vertaalde klassiekers, mede om mensen met het genre in aanraking te brengen. Dat er nu pas een eigen lied verschijnt, heeft een reden.

Toen mijn sceptische broertje het nummer steeds in zijn hoofd had, wist ik dat het goed was
Tess van der Zwet

“Nou, je moet wel met goed repertoire komen, wil je overeind blijven tussen nummers van Brel, Piaf en de hele rataplan. Ik heb tientallen liedjes geschreven waar ik uiteindelijk toch niet achter stond. Maar met deze tekst en melodie klopt het gewoon. Toen mijn broertje, zeer sceptisch als het op mij aankomt, het nummer steeds in zijn hoofd had, wist ik dat het goed was en besloot ik het op te nemen.”

En wat maakt ‘Mon Paris’ dan zo sterk? “Het is onmiskenbaar een chanson, maar is niet per se traditioneel; er zitten wel wat popelementen in. Die verbinding tussen oud en nieuw wil ik ook graag maken,” formuleert de zangeres met aanstekelijk enthousiasme.

Blubber

Hoewel Tess van der Zwet enige tijd in de Franse hoofdstad woonde, was dat niet de inspiratiebron voor het chanson over ‘haar Parijs’. “Afgelopen december was ik er om Zaz te interviewen voor mijn site ‘Het Chanson Offensief’. Ik nam mijn vriend mee om zijn verjaardag te vieren, we hadden anderhalve dag en ik had het idee: we gaan van de stad genieten. Maar het goot, de lucht was grijs, de straten stonden vol blubber, dus ik dacht: daar gáát ons moment.”

“Ik had beter kunnen weten, want we zijn gewoon de regen in gestapt en het was heerlijk. Daarom: ‘Paris, sous ses nuages gris, garde toute son élégance, la déprime n’a aucune chance à Paris.’ Al wandelend kwam ik op de melodie, en dat zijn uiteindelijk de beste. Er is niets gekunsteld aan, al is mijn grootste angst altijd dat mensen denken dat het een toneelstukje is.”

Ik hoop het nog langer vol te houden dan Aznavour
Tess van der Zwet

Veel tijd om over haar onzekerheid na te denken, heeft Van der Zwet niet. Alleen in Den Haag staat al het nodige te gebeuren. Op zondag 25 augustus is Tess met haar Moutons present op het festival ‘The Streets of Chuck Deely’. “Dan spelen we onversterkt op straat, het gaafste wat er is!”

En een eigen show in de kleine zaal van het Paard op 25 januari is net in de voorverkoop gegaan. “Die bouwen we op als ‘voyages en chansons’, zó leuk! Wist je bijvoorbeeld dat Léo Ferré een geweldig nummer heeft geschreven over Rotterdam? We beginnen met Brel’s ‘Amsterdam’, zakken dan naar het zuiden voor een enorme tour door Europa en we eindigen bij ‘Mon Paris’. Ja, ik zie het wel zitten. Dat lied brengt me zoveel avontuur, ik hoop het nog langer vol te houden dan Aznavour.”

‘The Streets of Chuck Deely’, zondag 25 augustus, 12.00-18.00 uur, Grote Markstraat. ‘Voyages en chansons’, zaterdag 25 januari 2019, 19.30 uur, Paard. Meer informatie: www.tessetlesmoutons.nl

Standaardportret
Bekijk meer van