Letse violiste Baiba Skride speelt op Prinsjesdagconcert

De nieuwe ‘artist in residence’ van het Residentie Orkest is de Letse violiste Baiba Skride. Zij speelt dinsdagavond het Vioolconcert no. 3 van Mozart, als onderdeel van het traditionele Prinsjesdagconcert.

Door

Sinds Baiba Skride (1981) in 2001 in Brussel de vermaarde Koningin Elisabethwedstrijd won, is ze een veelgevraagde soliste. In hetzelfde jaar debuteerde ze bij het Residentie Orkest en later was nogmaals te gast. Nu zal ze verspreid over het seizoen 19-20 verschillende keren met het orkest optreden. “Het wordt tijd dat we elkaar eens beter leren kennen,” zegt ze in een bericht op de site van het orkest. “Wanneer je een orkest vaker ziet, leer je elkaar muzikaal beter begrijpen. Daarnaast vind ik het prettig om samen met één gezelschap verschillend repertoire uit te proberen.”

Muzikale familie

De violiste komt uit een muzikale familie, haar beide ouders en twee zussen zijn ook musici. Skride was vijf jaar oud toen ze haar eerste concerten gaf. Op haar tiende ontving ze samen met haar zus pianiste Lauma Skride een uitnodiging om op te treden op de Danny Kaye In-ternational Children’s Awards 1991 in Den Haag. “Dat was een groots opgezette televisieshow waarin kinderen uit de hele wereld optraden. Omdat het mijn eerste reis buiten Letland was, maakte dat veel indruk. Ik herinner me nog goed dat we door Den Haag reden en dat ik alles tot in de detail in me wilde opnemen. Na het optreden kreeg ik een zoen op mijn wang van Roger Moore en Audrey Hepburn, die het programma presenteerden. Ik heb mijn gezicht daarna twee weken niet gewassen.”

Vierde Stradivarius

Zoals veel grote vioolsolisten bespeelt Skride een Stradivarius. Het is alweer het vierde instrument van de legendarische vioolbouwer. Nu heeft ze de ‘Yfrah Neaman Stradivarius’ in bruikleen. “Ik heb veel geluk gehad,” vertelt ze. “Hiervoor had ik een Stradivarius te leen van Gidon Kremer en net op het moment dat ik die moest teruggeven, diende zich de volgende aan. De violen van Antonio Stradivari zijn allemaal bijzonder, maar toch bestaat er geen perfect instrument. Wat uiteindelijk telt, is dat een instrument je inspireert. Dan maakt het niet uit welk naambordje erop staat.”

Beethoven en Schumann

Op het programma met het Residentie Orkest staan vioolconcerten van Mozart, Beethoven en Schumann, afwisselend gedirigeerd door Nicholas Collon en Richard Egarr. De violiste kijkt in het bijzonder uit naar de uitvoering van het Vioolconcert van Schumann (13 maart). “Er zijn niet veel orkesten die dit concert programmeren. Het is een grillig werk dat qua vorm meer op een symfonie lijkt, dan een vioolconcert. Ik vind het geniaal geschreven. Het is geen virtuoos concert of showstuk, maar een emotioneel werk dat diep gaat.” Skride geeft samen met celliste Harriet Krijgh en haar zus Lauma Skride ook een kamermuziekconcert in de Nieuwe Kerk. Ze treedt regelmatig op met haar familieleden, af en toe schuift ook haar oudere zus altvioliste Linda Skride aan. “We spelen van jongs af aan samen als pianotrio. Vroeger was dat uit noodzaak, want zonder die verdiensten kwamen we niet rond. Omdat mijn ouders beide musici zijn, was het bij ons thuis heel normaal dat er iedere dag muziek klonk. Tegenwoordig is het met onze drukke agenda’s bijna onmogelijk om elkaar vaak te zien.”

Behalve Mozart staan dinsdag (20.15 uur, Zuiderstrandtheater) twee werken van Maurice Ravel op het programma: de ‘Suite nr. 2 ‘Daphnis et Chloé’’ en de ‘Boléro’. Meer informatie: www.residentieorkest.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van