Jazz in de Gracht: minder blues, meer soul en funk

Voor jazz, soul en funk moet je nu aan het water zijn. Tijdens Jazz in de Gracht treden beginnende formaties op naast gevestigde jazzartiesten.

Door

Jazz in de Gracht is het grootste jazzfestival van Den Haag en is verspreid over de vele grachten die de binnenstad rijk. Organisator Menno Doorschodt meent dat dit unieke evenement je op een andere manier naar de stad laat kijken. “Ik ben een aantal jaar geleden begonnen bij Jazz in de Gracht omdat ik het belangrijk vind om iets te doen voor de wijk. Het festival was toen al opgericht door buurtbewoners en het zijn mooie initiatieven die leuk maar ook erg belangrijk zijn voor de stad. Zo heb ik zelf Jazz in de Regentes opgezet en je merkt dat het de wijk echt aantrekkelijker maakt.”

Na dertien edities is het driedaagse grachtenfestival alleen maar gegroeid. “Jazz in de Gracht begon op de Dunne Bierkade en later zijn er steeds meer locaties bij gekomen. Sinds vier jaar doet de Veenkade mee en hebben we een podium op de Bierkade waar de rondvaarten van de Ooievaart beginnen. De optredens zijn op bootjes die door de grachten varen of op vaste podia. Inmiddels hebben we bijna 100.000 bezoekers die ons gratis festival bezoeken.”

“Je merkt dat er een divers publiek op afkomt. Je ziet veel expats maar ook mensen van buiten Den Haag. De gemeente heeft vorig jaar een onderzoek gedaan en een derde van onze bezoekers komt niet uit de stad. Dat zegt ook wel iets over ons programma. Echte jazzliefhebbers reizen namelijk het land af om een bijzonder optreden te zien en wij hebben dan ook een fantastische line-up die erg in trek is.”

Opzwepende muziek op Jazz in de Gracht

Dit jaar heeft het festival een nieuwe strategie, vertelt Doorschodt. “We hebben veel Nederlandse jazz-acts. Ons team van programmeurs is ook uitgebreid en daar zijn veel nieuwe ideeën uit voortgekomen. Zo geven wij nieuw en aanstormend talent van het Koninklijk Conservatorium een kans om op te treden. Dit jaar hebben we iets minder blues en vooral jazz, soul en funk met een hoog gezelligheidsgehalte.”

 

Het idee is dat wij Scheveningen en de binnenstad meer met elkaar willen verbinden
Organisator Menno Doorschodt

 

Qua line-up is Marjorie Barnes een grote naam binnen de internationale jazzscene. De zangeres is al vijf decennia actief en werkte onder meer met Frank Sinatra en Marcus Miller. Gaia Aikman is bekend van de musicals ‘The Lion King’ en ‘The Bodyguard’. Tijdens Jazz in de Gracht trakteert ze het publiek op een opzwepende mix van soul, pop en R&B. En dan is er nog de band Power to the Pipo die een rauw en eigenwijs optreden gaat geven.

De band Power to the Pipo (foto via Jazz in de Gracht)

Jazz van niveau mag ook niet ontbreken en het Rembrandt Frerichs Trio staat bekend als een van Nederlands bekendste jazzformaties.

Jazz in de Gracht heeft ook nog een bijzonder project voor de kleintjes. “Het Kidzz 2 Jazz-project is bedacht door kinderopvang 2Samen. Samen met muziekleraren hebben zij kinderen in groepen muziek laten maken. Tijdens het festival treden die op en zo’n honderd kinderen doen mee. Het is echt superleuk en erg schattig om te zien.”

Jazz in Scheveningen?

De organisatie van Jazz in de Gracht denkt ook groter en Scheveningen staat in het vizier. “Wij zijn begonnen met Jazz aan Zee en op elke zondag in augustus is er een optreden op de Pier. Het idee is dat wij Scheveningen en de binnenstad meer met elkaar willen verbinden. Daarom hebben ook een leuke winactie bedacht. Op de Bierkade komt een mini-Pier te staan die is gemaakt van Lego. Als je daar een selfie maakt en op Facebook post met de tags Jazz in de Gracht en de Pier, dan maak je kans op een luxueus Pier-arrangement.”

Jazz in de Gracht, donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus, 14.00 uur, Bierkade, Dunne Bierkade, Groenewegje en Veenkade. Meer informatie: www.jazzindegracht.nl

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

Standaardportret
Bekijk meer van