Nieuwe cocktailbar met jazzy sfeer en select publiek

Jaren twintig herleven in ’t Syndicaat

Door

Door Saskia Herberghs

De Nieuwe Molstraat krijgt een speakeasy, een bar die is geïnspireerd op de illegale etablissementen waar tijdens de drooglegging in Amerika wél alcohol werd geschonken. Net zoals die cafés in de jaren twintig van de vorige eeuw kent ’t Syndicaat in de Nieuwe Molstraat straks een select publiek dat zijn bezoek vooraf aanmeldt. Deze bezoekers steken zich wellicht in themakleding en houden van de ‘donkere’, jazzy sfeer.

Zo althans ziet initiatiefnemer en buurtbewoner Diederick Olthoff (39) dat voor zich. Om de jaren twintig op vrijdag- en zaterdagavonden te laten herleven, heeft hij Hagenaar Henny Abbenhues om art-decoschilderijen gevraagd die de wanden van de pijpenla zullen sieren. Cocktailbartender Arden van den Ende (Nederlands kampioen) verzorgt kleurrijke drankjes met bijzondere namen. Olthoff: “High end cocktails.’’ De muziek komt van de draaitafels van de dj’s Ome Steef en Benny Fristiani, die swing, jazz en rhythm & blues draaien.

De Gekke Geit
Met dit toekomstbeeld hoopt Olthoff zorgen van buren voor overlast weg te nemen. In een brief aan de buurt geeft hij aan zich ervan bewust te zijn dat de vorige uitbaters in met name de afgelopen twee jaar voor veel hinder hebben gezorgd. Er zijn aanvankelijk bij de gemeente dan ook bezwaren binnengekomen tegen de nieuwe bareigenaar en zijn plan. Maar de gemeente ziet geen reden om af te wijken van de bestemming die al zo’n veertig jaar op het pand zit, namelijk die van horeca. Ook is de gemeente na overleg met de politie niet gebleken dat er overlast valt te verwachten.

Maar Olthoff heeft wél om die reden het pand geheel verbouwd. Het gaat om een giga-investering, zegt hij. Er is voor een box-in-een-boxconstructie gekozen waarvoor volgens een geluidsrapportage de allerbeste isolatie van dit moment is toegepast. De kelder en de bovenverdieping hebben geen open verbinding meer met het cafégedeelte en het rookhok is achter in de zaak gemaakt. “Iedereen die binnen is, blijft binnen. Ik wil geen rokers op straat hebben,’’ zegt Olthoff, die als eigenaar van Hostel The Hague en café De Gekke Geit, beide aan de Lutherse Burgwal, een naam heeft hoog te houden in het Oude Centrum.

Eerst buurtbewoners
De allereerste openingsavond, op vrijdag 29 december, is dan ook speciaal voor de buurtbewoners. Zij zijn vanaf 20.00 uur welkom om kennis te komen maken. Daarna opent ’t Syndicaat op 30 en 31 december voor het eerst de deuren voor gasten die zich voelen aangesproken door de jaren 20-stijl en zin hebben in cocktails. Daarna gaat de kroeg vooralsnog alleen open op vrijdag en zaterdag. Op woensdagavond verzorgt Ome Steef’s Diverso restaurantavonden voor een select publiek. En met importeur Lisadore van Tango Schoenen is Olthoff in gesprek over de planning van tango-avonden. Ook die passen bij het imago dat ’t Syndicaat voortaan wil uitdragen.

Olthoff wil overigens ook het aantal slaapplaatsen voor toeristen in de wijk uitbreiden. Hostel The Hague draait goed en ook bij De Gekke Geit waar wél vrijwel elke avond livemuziek is te beluisteren, is het vaak gezellig druk, met naast hostelgasten ook veel buurtbewoners. “Juist uit de buurt krijg ik veel positieve reacties.’’

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Standaardportret
Bekijk meer van