Haags Beat Festival: ode aan ‘de helden van toen’

Het Haags Beat Festival is verplaatst. Van de Pier naar het World Forum en van 12 naar 19 december. Het affiche belooft met namen als Bintangs, Animals, Peter Koelewijn en Rob Bolland een vette portie muziekhistorie.

Door

De Pier was niet voor niets de oorspronkelijk uitverkozen locatie. Na een aantal edities in het Zuiderparkse openluchttheater moest het dit jaar een speciale aflevering worden, als ode aan ‘de helden van toen’. Met als rode draad: Radio Veronica. Het ter hoogte van Scheveningen buitengaats gelegen piratenzendschip dat in de jaren zestig, begin zeventig de muziek als het ware deed aanspoelen via de badplaats. Op Scheveningen zelf wemelde het van de locaties waar bandjes de vonken uit hun apparatuur speelden. De Pier speelde daarin een voorname rol. Veronica organiseerde er activiteiten, de Delftse band Tee Set begon er zijn discotheek Ma Belle Amie en de Haagse groep Q’65 meerde er – terug uit Engeland – aan in een rubberbootje, waar ze overigens kort tevoren waren ingestapt. Tienduizenden fans stonden hun muzikale zeehelden op te wachten.

Het zuidereiland van de Pier was dus een perfecte plek voor een nostalgische, zes uur durende muzikale bijeenkomst voor de jeugd van toen en wellicht hun door het beatvirus aangestoken kroost of zelfs kleinkinderen. De nieuwste coronamaatregelen van 22 november gooiden roet in het eten. Niet dat de organisatoren zich erdoor uit het veld lieten slaan.

“Wij kijken bij elke coronapersconferentie direct naar wat wel kan in plaats van niet,” vertelt organisator Alexander Serban van Podium aan Zee. “Met de vorige maatregelen voldeed de Pierlocatie precies aan wat er mocht en kon. De nieuwe anderhalvemeter-afstandsplicht konden we niet meer waarborgen, maar we wilden beslist niet kiezen voor het afzeggen van een derde van het publiek.”

Animals

Na een zoektocht vonden Serban en collega Lesley Warendorff gehoor bij het World Forum, dat de Koning Willem Alexanderzaal ter beschikking stelde. Voor die nieuwe locatie konden –binnen de heersende coronaregels – ook nog eens honderd extra kaarten worden aangeboden, waar het geplande evenement op de Pier al uitverkocht was. Ander goed nieuws is dat, op de verhinderde drummer Cesar Zuiderwijk na alle geplande optredens en live interviews (onder anderen met de legendarische Veronica-deejay Adje Bouman) door kunnen gaan. Inclusief het concert van de in 1961 opgerichte Bintangs, bekend van hits als ‘Ridin’ On The L&N’ en ‘Travelling In The USA’, met oerlid Frank Kraaijeveld nog altijd in de gelederen.

Bijzonder blij is Serban ook met het strikken van de Animals, of eigenlijk ‘Animals and Friends’. Zonder zanger Eric Burdon en toetsenist Alan Price, maar wel met de oorspronkelijke bandleden Mickey Gallagher (toetsen) en drummer en co-oprichter John Steel. In de jaren zestig scoorde de Britse groep hits als ‘The House of the Rising Sun’, ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’ en ‘It’s My Life’.

Of optredens door oude bands in gedeeltelijk originele bezetting nog altijd de moeite waard zijn? “Absoluut,” vindt Serban, “die Animals and Friends zijn echt heel goed, hoor. Die mannen zijn allemaal zeventig-plus, maar het staat als een huis. En de Bintangs klinken ook echt moddervet. Eigenlijk kan je daar niet stil bij blijven zitten, wat wel moet vanwege de maatregelen.”

The Mocks op Haags Beat Festival

Het slotconcert komt traditiegetrouw van de Rocktown Buddy’s onder leiding van gitarist Peter Langerak, met Rinus Gerritsen en (gast)optredens van Peter Koelewijn, Rob Bolland, Jody Pijper, Nico Dijkshoorn en Erwin Nijhoff. De voormalige zanger Nijhoff van The Prodigal Sons (begin jaren negentig) maakte in 2011 indruk bij ‘The Voice’ met zijn vertolkingen van Springsteens ‘The River’ en de klassieker ‘Nights In White Satin’ van The Moody Blues.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

The Mocks lijken regelrecht weggelopen te zijn uit de sixties. (PR)

Als tegenwicht tegen al die krasse knarren staan er frisse, jonge talenten op het podium als zangeres Luna Becking en het hedendaagse beatbandje The Mocks, dat regelrecht lijkt te zijn weggelopen uit de sixties. Plus een aantal mystery guests. Beat is niet dood, voor wie dat mocht denken.

Haags Beat Festival, zondag 19 december, 11.00-17.00 uur, World Forum. Meer informatie: www.podiumaanzee.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 9 december 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van