Eeuwen terugkijken onder Binnenhof (video’s)

De eerste opgraving in het kader van de Binnenhof-renovatie leverde al meteen wat op. Kloostermoppen!

Door

In het gat onder de galerij bij de Eerste Kamer kijk je eeuwen terug in de tijd. Tot in de dertiende eeuw zelfs, de periode waarin het Binnenhof werd gesticht door graven Floris IV, Willem II en Floris V. Projectleider Andjelko Pavlovic van de afdeling archeologie van de gemeente Den Haag leidt het bezoek door de verschillende tijdlagen. “Kijk, daar onderin is het zwart, dat is een oude veenlaag. En die rode stenen zijn grote kloostermoppen uit de dertiende Eeuw. Dat is dus de beginperiode van het Binnenhof.”

Daarover is wel het een en ander bekend, maar dan vooral over de Grafelijke Zalen. Dat is het kasteelcomplex achter de Ridderzaal. Daar begon de geschiedenis van het complex en dus ook van de stad Den Haag. De Grote Zaal – ‘Ridderzaal’ is een romantische benaming uit de negentiende eeuw – werd vermoedelijk voltooid in 1288. Dat was onder het bewind van Floris V, die acht jaar later zou worden vermoord. “Het Binnenhof was toen niet zo’n omsloten geheel als het nu is,” legt Pavlovic uit. “Er zullen bijgebouwen zijn geweest en er werd een kapel gebouwd aan de Hofvijver. Maar er zullen ook stukken open zijn gebleven. Maar op deze plek heeft dus in elk geval al vroeg een gebouw gestaan.”

Traptoren van het ridderhuis

Op een hoger niveau is weer ander metselwerk te zien, dat waarschijnlijk dateert uit het begin van de vijftiende eeuw. Mogelijk is het een restant van een traptoren die hoorde bij het ridderhuis dat op deze plek heeft gestaan. Rond 1600 werden de zuilen van de galerij zoals die er nu is gedeeltelijk gefundeerd op het oudere metselwerk. “En zo is er elke eeuw wel weer iets veranderd. Kijk, hier zie je bijvoorbeeld metselwerk uit de twintigste eeuw. Dat is aangebracht toen er lage kelderramen zijn aangebracht,” aldus Pavlovic.

[Tekst gaat verder onder video.]

Een beweegbare 3D-animatie toont exact wat er is opgegraven. | Beeld: Archeologie Den Haag

 

En nu gaat het gat weer dicht. Dat vinden leken nog wel eens raar, maar het is volledig in lijn met waar de archeologie voor staat: het beschermen van het bodemarchief. Pavlovic: “We hebben wel alles exact gedocumenteerd en gefotografeerd. En er is een gedetailleerde 3D-scan van de vondsten gemaakt. Die is ook te zien op onze website. Alle informatie blijft dus beschikbaar. En nu gaan we elders onderzoek doen.”

Zoektocht Binnenhof

De archeologen zetten hun onderzoek voort op andere plekken langs de gevels, zowel aan de binnen- als buitenzijde van het Binnenhof. De hoop is dat er nog meer informatie over vroeger eeuwen naar boven komt. Een vraag die velen bezighoudt is of de grafkelder van de voormalige Hofkapel nog zal worden blootgelegd. Hier is onder meer Johan van Oldenbarnevelt begraven, na zijn terechtstelling, maar ook gravin Jacoba van Beieren.

[Tekst gaat verder onder video.]

“Het is nog niet bekend of we daar ook gaan graven,” zegt stadsarcheoloog Corien Bakker. “Het probleem is dat dat een inpandige operatie zou worden. Daarnaast is bekend dat de bodem daar bij latere verbouwingen flink is verstoord. We moeten daar samen met het Rijksvastgoedbedrijf nog een besluit over nemen.” Premier Marc Rutte liet eerder weten wél een groot voorstander te zijn van een speurtocht in de krochten van de 150 jaar geleden afgebroken Hofkapel.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van