Den Haag Outdoor: Grote danceparty in het Zuiderpark

Het Zuiderpark wordt een grote danceparty met Den Haag Outdoor. Bekende Haagse DJ’s als Sander Kleinenberg en Coen Bom maken er een opzwepend en energiek feestje van.

Door

Timo Bosman is als mede-eigenaar van Hofstad Festivals het hele jaar bezig om feesten te organiseren. Kingsworld en het Bevrijdingsfestival zijn net geweest en nu is hij druk in de weer met Den Haag Outdoor, een dancefestival dat geldt als zijn passieproject. “Den Haag wordt gezien als rockstad terwijl er ook zoveel gebeurt op het gebied van dance en electronische muziek. Volgens mij is er nu sprake van een cultuuromslag. De gemeente heeft ontdekt dat dancefeesten een trekpleister zijn voor young professionals en studenten. Den Haag Outdoor past natuurlijk perfect in dat plaatje.”

Den Haag heeft als feeststad een evolutie doorgemaakt volgens Bosman. “Voorheen gingen mijn vrienden allemaal naar Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Nu blijven ze in Den Haag om uit te gaan. Het duurt altijd even voordat mensen het doorhebben, denk ik. Iets kan al een aantal jaar lopen voordat iemand een kijkje gaat nemen. En dan is het opeens erg aantrekkelijk. Je kunt gewoon op je fiets naar een party. Je bent ook zo weer thuis in plaats van al dat gedoe met de nachttrein.”

Haagse jongens

De derde editie van Den Haag Outdoor staat nu voor de deur en het Zuiderpark wordt omgetoverd tot een dancefestijn.

ander Kleinenberg is een Haagse DJ met een internationale reputatie en op Den Haag Outdoor is hij een van de headliners. | Foto: Den Haag Outdoor

Sander Kleinenberg is een DJ met een internationale reputatie en op Den Haag Outdoor is hij een van de headliners. | Foto: Den Haag Outdoor

“Door het succes van de voorgaande edities hebben wij besloten om op de plek te zitten waar Parkpop wordt gehouden. Wij hebben een internationale line-up maar proberen de programmering ook Haags te houden. Het is voor ons belangrijk om plaatselijk talent uit te lichten. Zo hebben we Sander Kleinenberg, een echte Haagse jongen die overal ter wereld draait. We hebben ook artiesten die wij zien als ambassadeurs van het festival. Zo is Coen Bom een DJ die echt al vanaf het begin actief is in de scene. Als oud-eigenaar van de Asta host hij de Asta-stage. Op de Techno-stage staat Remy die geldt als een Haagse grootheid en garant staat voor een energieke show.”

 

Wij zijn ambitieus maar willen ook niet te hard groeien. De sfeer moet goed blijven en de gezelligheid staat voorop.
Timo Bosman (organisator Den Haag Outdoor)

 

Naast een opvallende line-up is het voor Timo ook belangrijk dat Den Haag Outdoor zijn eigenheid behoudt. “Wij zijn ambitieus maar willen ook niet te hard groeien. De sfeer moet goed blijven en de gezelligheid staat voorop. Je merkt dat bepaalde festivalorganisaties voor het grote geld gaan en gelijk groot gaan uitpakken met gigantische podia. Daar zijn wij heel voorzichtig mee. Het moet zich echt organisch ontwikkelen zodat de identiteit van het festival niet verloren gaat. Het moet ook een festival blijven voor iedereen.”

“Je kunt bijvoorbeeld met je Ooievaarspas korting krijgen en bij ons is het water gratis uit de kraan te halen. Dat zijn zaken die wij belangrijk vinden. Uiteindelijk merk je dat op het festival en je ziet bezoekers van allerlei leeftijden. Mijn ouders komen ook ieder jaar en niet alleen maar omdat ze van me houden. Ze vinden het gewoon superleuk. Dan denk ik altijd: die komen even en gaan na een uurtje weer weg. Vaak blijven ze echt tot laat feesten.”

‘Foute feesttent’ op Den Haag Outdoor

Wat het festivalaanbod betreft, onderscheidt Den Haag Outdoor zich van The Crave dat ook in het Zuiderpark plaatsvindt. “Zij kiezen meer voor de niche binnen de dancescene. Wij gaan toch meer voor de mainstream, maar omdat wij vijf podia hebben, kun je ook lekker variëren in stijlen en sferen. Wij hebben bijvoorbeeld ook een foute feesttent met meezingers. Stiekem vindt iedereen dat wel leuk. Daarnaast is de hele festivalbeleving ook belangrijk. Wij steken veel energie in de aankleding met knusse zithoekjes en veel verschillende foodtrucks. Dus niet alleen maar patatjes maar ook genoeg lekkere en gezonde opties. En we hebben dit jaar ook een groot reuzenrad met een prachtig uitzicht over de stad.”

Benny Rodrigues draait op Den Haag Outdoor een aanstekelijke mix van house en techno. | Foto: Den Haag Outdoor

Benny Rodrigues draait een aanstekelijke mix van house en techno. | Foto: Den Haag Outdoor

Grootse plannen dus, maar hoe is het nou om van feesten je baan te maken? “Op verjaardagen is het altijd van: ‘O, jij organiseert een festival, wat tof! Je feest zeker de hele dag?’ De realiteit is natuurlijk anders. Ik werk vaak zestig uur in de week en moet altijd bereikbaar zijn. Het vraagt veel van je en zeker als het dichterbij komt. Je bent dan non-stop met de promotie en de productie bezig. Het is iets wat je alleen volhoudt als je er veel liefde voor hebt. Voor geld of aanzien moet je het echt niet doen, maar als dancemuziek je passie is, dan is het fantastisch.”

Den Haag Outdoor, zaterdag 17 augustus, 12.00-23.00 uur, Zuiderpark. Meer informatie: www.denhaagoutdoor.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Wekelijks de bijlage UIT/dekunst ontvangen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van