Luidruchtige recordpoging in Zuiderparktheater als ode aan Billy Joel

Minstens tweehonderd mondharmonicaspelers zullen Alexander Broussard en zijn band op woensdag 12 juni in het Zuiderparktheater bijstaan in een oorverdovende uitvoering van ‘Piano Man’ van de Amerikaanse singer-songwriter Billy Joel (1949). Een officieuze recordpoging, al gaat het vooral om de ‘happening an sich’.

Door

Je hoeft er geen virtuoos muzikant voor te zijn om mee te doen, vertelt Alexander Broussard. “Je kunt het in een paar minuten onder de knie krijgen, een kwestie van wat blazen en zuigen. Dat kun je haast niet fout doen.” Het zal hoe dan ook wel luidruchtig worden, voegt hij er lachend aan toe.

Toen de zanger-pianist het idee van de ‘Ultimate Piano Man Harmonica Challenge’ aangereikt kreeg door Robbert-Henk en Saskia Reijenga van bureau Evenemento, was hij daar meteen voor in. “Ik vind het een grote eer. ‘Piano Man’ speelde ik al ver voor ik vorig jaar met mijn band 003 aan The Billy Joel Experience-tour begon.”

In zijn 30-jarige carrière heeft hij deze hit als hotelbarpianist en bij onder meer Crazy Pianos in Scheveningen zeker honderden keren gespeeld. “Als je een man achter een piano ziet zitten, ligt zo’n verzoekje voor de hand.” Komt het zijn neus dan niet uit? “Nee. Gedurende mijn carrière heb ik Billy altijd gevolgd. Er zit voor mij een hele geschiedenis aan dat nummer vast, veel persoonlijke herinneringen. Daar gaat het nummer ook over, over de herinneringen van een barpianist. ‘Piano Man’ is een echte sfeermaker, ik heb er een grote liefde voor opgevat.”

Tilburgse kroeg

Natuurlijk willen ze met dit opvallende evenement aandacht genereren voor The Billy Joel Experience, maar de Reijenga’s werden vooral getriggerd door het verhaal over de Tilburgse kroeg Polly Maggoo. Sinds 2008 wordt daar de wekelijkse avond met livepiano-entertainment afgesloten met het massaal meegezongen en meegeblazen ‘Piano Man’.

 

Er zit voor mij een hele geschiedenis aan dat nummer vast, veel persoonlijke herinneringen.
Alexander Broussard

 

‘Studenten oefenen thuis op de mondharmonica om mee te mogen optreden,’ vertelde de café-eigenaar in 2016 aan een Tilburgse journalist. Die was op onderzoek uitgegaan toen bleek dat jongeren, maar vooral die uit Tilburg, in groten getale op ‘Piano Man’ stemden voor de Top 2000. Een nummer dat bij uitkomst in 1973 niet eens de Top 40 haalde. Het zal ook met de melancholie te maken hebben en het heerlijk mee te blèren ‘la-lala didi-da’.

Billy Joel in Top 2000

Het kan toeval zijn, maar het nummer maakte sinds die Tilburgse avonden begonnen in de Top 2000 een gestage opmars van nummer 50 in 2008 naar nummer 3 in 2018. Ook de prominente aanwezigheid van Joel’s lied in een tv-reclame voor de NS uit 2014 zal daaraan bijgedragen hebben.

De Reijenga’s waren benieuwd hoeveel mensen zij op de been zouden kunnen krijgen in het Zuiderparktheater. Een oproep op Facebook werd snel opgepikt door de media. “Het idee stond nog in de kinderschoenen, maar het liep meteen storm. We zitten nu op tweehonderd aanmeldingen, van onder anderen journalist Frits Wester, bluesmuzikant Cary van Rheenen en mijn eigen Robbert-Henk, zanger van The Raspers,” zegt echtgenote Saskia. “Het wordt een geweldige happening.”

 

Iedereen mag meedoen, maar je moet wel een mondharmonica in C meenemen.
Alexander Broussard

 

Tot haar vreugde hebben zich ook veel oudere mensen aangemeld. “De oudste is een mevrouw van 86, de jongste een meisje van zes. De challenge is een sociaal gebeuren. Deelnemers komen uit alle windstreken van het land, van Winsum en Hoorn tot Breda, dat maakt het zo leuk. Clubjes zijn gaan repeteren met elkaar, autobezitters bieden plaatsgenoten aan om mee te rijden. Muziek verbroedert.”

Mondharmonica in C

Inschrijven kan nog steeds. “Iedereen mag meedoen, maar je moet wel een mondharmonica in C meenemen. Vooraf kun je in een workshop het liedje in drie kwartier aanleren, al zou een beetje oefenen wel fijn zijn. Op onze website is de bladmuziek te vinden.”

Broussard, die op 22 juni in hetzelfde Zuiderparktheater een dubbelconcert geeft met Springsteen-adept Tim Akkerman: “Ik heb vanaf januari maandelijks een livestream gedaan op Facebook. Het leek mij leuk om het seizoen voor de zomer met deze challenge feestelijk af te sluiten. We gaan om acht uur de lucht in en spelen dan zo’n drie kwartier, met ‘Piano Man’ als climax. Je kunt er natuurlijk ook live bij zijn, voor een luttel bedrag. Het wordt iets heel bijzonders, dat ga ik nog wel een heleboel decennia onthouden.” Eenmalig? Hij lacht. “Jazeker, hier blijft het bij.”

Reijenga: “In principe is het een eenmalig gebeuren. Maar als iemand zegt: ik wil graag tweehonderd mondharmonicaspelers in mijn huiskamer, dan valt daarover te praten.”

‘Ultimate Piano Man Harmonica Challenge’, woensdag 12 juni, 20.00 uur (generale repetitie 19.00-20.00 uur), Zuiderparktheater. Ook te volgen via livestreaming op Facebook. Meer informatie: www.pianomanchallenge.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio? Neem dan een abonnement op DHC en ontvang wekelijks de bijlage UIT/de Kunst.

Standaardportret
Bekijk meer van