Moeizaam klassiek topweekend in Amare

Op papier was het een klassiek topweekend in Amare. Maar in de praktijk zat het niet mee en bleven te veel stoelen leeg.

Door

Het hoogtepunt van een klassieke ‘driedaagse’ in Amare was ongetwijfeld zaterdag de uitvoering van Bachs ‘Hohe Messe’ door het vermaarde Bach Collegium Japan. Onder leiding van Masaaki Suzuki kwam een heldere, lichte uitvoering tot stand in een volle zaal. Ook delen van het hoge tweede balkon waren bezet. Koor, solisten en orkest oogstten langdurig applaus.

Dirigent Masaaki Suzuki bedankt zijn Bach Collegium Japan in de concertzaal van Amare. | Foto: Twitter

Hoe anders oogde de zaal vrijdagavond. De Duitse violiste Antje Weithaas schitterde in het ‘Vioolconcert’ van Brahms. Een van dé grote vioolconcerten van het klassieke repertoire en toch was de zaal halfleeg. Een zaal die ook nog eens kleiner is dan de Anton Philipszaal, die hij vervangt.
Het Residentie Orkest lijkt na de rampzalige coronaperiode nog steeds met achterblijvende bezoekcijfers te kampen. Het bracht de Volkskrantrecensent Merlijn Kerkhof er donderdag al toe te verzuchten: ‘Amare heeft onze amore nodig’. Maar volgens orkestdirecteur Sven Arne Tepl valt het mee. “Het is waar dat het vrijdagavond met een halfvolle zaal tegenviel. Maar over het algemeen loopt het toch redelijk goed en zitten we boven het landelijk gemiddelde. Je kunt je wel afvragen hoe dat dan komt, zo’n tegenvaller. Mogelijk door het grote klassieke aanbod in dit weekeinde. We onderzoeken de nieuwe trends en bezoekersstromen nog. Eén tendens zet zich in elk geval door: de mensen besluiten steeds later om naar een concert te gaan. Het kan ook zijn dat de inflatie en andere kostenstijgingen een rol spelen. De mensen zijn wat voorzichtiger met uitgeven.”

Veel klassiek

Het afgelopen weekeinde zat qua klassiek inderdaad erg vol. Want behalve de twee genoemde concerten, was er zondagmiddag ook nog eens een recital van de Russische meesterpianist Arcadi Volodos. Ook voor dit eerste concert in de nieuwe serie World Master Pianists van impresario Friso Verschoor viel de kaartverkoop tegen. Gelukkig kon door enige extra acties het aantal bezoekers nog wat worden opgekrikt, zodat de concertzaal redelijk gevuld was.

De jonge pianist Aidan Mikdad. Foto: PR

Het zat Verschoor niet mee want Volodos was plotseling ziek geworden. Dat leidde ertoe dat het concert een half uur te laat begon. Volodos speelde wel, en nog magistraal ook, maar liet de tweede helft van zijn optreden over aan de jonge Nederlandse ster Aidan Mikdad. De Rus beperkte zich tot werken van Federico Mompou, ook wel de Catalaanse Satie genoemd. Hij speelde ondanks de koorts met onnavolgbare souplesse en liet het dromerige karakter van bijvoorbeeld de ‘Scènes d’enfants’ volledig tot zijn recht komen. Bedwelmend mooi waren de zachte passages, van piano tot pianississimo, die door de glasheldere akoestiek van de zaal optimaal tot hun recht kwamen. Terecht was er langdurig applaus. Stormachtige bijval was er, evenzeer terecht, voor invaller Mikdad (20) die op het laatste moment een deel van Volodos’ Skrjabin-programma overnam. Indrukwekkend was onder meer de met veel bravoure gespeelde ‘Nocturne voor de linkerhand’: één hand die speelde voor twee.

Het komend weekeinde heeft Amare weer veel te bieden. Het Residentie Orkest heeft zowel vrijdag als zaterdag Mozart en Mendelssohn op het programma staan. In Mozarts ‘Pianoconcert nr. 20’ is Yeol Eum Son de soliste. Van Mendelssohn klinkt de ‘Symfonie nr. 1’. Het geheel staat onder leiding van chefdirigent Anja Bihlmaier.

[In een eerdere versie van dit stuk stond dat violiste Antje Weithaas verbonden is aan het Koninklijk Conservatorium (KC). Dat is niet het geval. Zij heeft in het verleden wel meegewerkt aan projecten van het KC.]

 

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van