Janne Schra brengt muziek van Ramses Shaffy tot leven in Zuiderstrandtheater

Tien jaar na het overlijden van Ramses Shaffy eert het Metropole Orkest hem met een grootscheeps concert. Janne Schra is een van de solisten die Shaffy’s muziek tot leven brengt.

Door

‘Ramses Leeft!’ heet het concert dat het Metropole Orkest op woensdag 4 december geeft in het Zuiderstrandtheater. Janne Schra zingt er, naast duetten en groepswerk, als soliste ‘Wees niet zo streng voor jezelf’ en ‘Jij bent mij zo lief’.

Schra groeide niet op met de muziek van Shaffy. “Maar zijn hits waren er altijd. Er waren periodes dat ik er echt door geraakt werd. Dat heftige, maar ook het verbindende, als in ‘We zullen doorgaan’ of ‘Zing, vecht, huil…’ Of neem een lied als ‘Sammy’, ik denk dat kinderen daar al jong iets mee kunnen hebben. Ooit was ik in een kleedkamer waar Shaffy tien minuten eerder was weggegaan.”

“Iedereen had het erover, het zong rond: Ramses was hier net! Ik dacht: o ja, wie is dat ook weer. Later kwam het allemaal bij elkaar en ben ik zijn liedjes meer gaan onderzoeken. Ik vond de tv-serie ‘Ramses’ met Maarten Heijmans ook erg tof. Toen was iedereen meteen weer een beetje verliefd. Er is ook een mooie documentaire over de oudere Ramses, en Liesbeth List heb ik zelf een keer ontmoet.”

Janne Schra: ‘Het is een dun lijntje’

Eenvoudig vindt Schra het niet Shaffy recht te doen zonder hem te imiteren. “Ik vind zijn uitspraak heel erg mooi, het is een uitspraak die ik dagelijks wel zou willen toepassen! Ik vind het belangrijk mijn versie dicht bij het origineel te houden, maar zo dat het wel natuurlijk voelt voor mij. Het is een dun lijntje; ik zing ‘Pastorale’ met Lucas Hamming, dat is een humoristisch liedje, als je dat te serieus gaat nemen, sla je de plank mis. Maar het is ook een mooi liedje. Hopelijk gaat alles na drie keer zingen een beetje inklinken.”

 

‘Pastorale’ is een humoristisch liedje, als je dat te serieus gaat nemen, sla je de plank mis.
Janne Schra (zangeres)

 

Janne Schra treedt niet voor het eerst op met een symfonieorkest. Eerder zong ze gedichten van Vasalis met het Noordpool Orkest en deed ze een optreden met het Residentie Orkest in het Paard. “Enerzijds vind ik het met een band heel knus, omdat ik ieder individu een soort van begrijp en precies weet wat ik kan maken. Het is een beetje een familie. Van een orkest ken je twee, drie mensen een béétje. Dat is onpersoonlijker. Maar het is ook wel heel te gek, dat je daar staat, omringd door zo veel power, maar ze kunnen ook heel zacht spelen. Het lijkt soms wel één iemand, of een soort publiek.”

Nederlandse taal

Na in de bands Room Eleven en Schradinova te hebben gespeeld treedt Janne Schra sinds 2012 onder haar eigen naam op. Ook zoekt ze vaker de Nederlandse taal op. Komt ze daarmee dichter bij zichzelf?

“Zeker. Ik houd wel van de muur die het Engels me geeft, een fijn beschermlaagje stiekem, maar ik merk dat ik in het Nederlands veel meer de diepte inga. In plaats van vier woorden heb ik er zestien om uit te kiezen. Ik heb het eerder niet gedaan, misschien ook omdat ik mijn eigen uitspraak niet mooi vond.”

 

Ik heb overwogen van het Nederlandstalige repertoire een project te maken, zoiets als Bowie’s Ziggy Stardust.
Janne Schra (zangeres)

 

Op uitnodiging van ‘De Wereld Draait Door’ zong Schra een lied van Tante Leen, later volgden Annie M.G. Schmidt en Vasalis. “Nu biedt Shaffy weer een nieuwe hoek, en hierna wil ik mijn eigen Nederlandstalige hoekje inrichten. Maar nog steeds vind ik, ook bij artiesten die het echt goed gedaan hebben, soms ineens iets wat ik dan ‘over the top’ vind. Zoals in ‘We zullen doorgaan’, daarin zingt Shaffy ineens ‘Naakt in de orkaan’, dat is bijna pastiche-achtig.”

Ziggy Stardust

Zijn er met een Nederlands- én een Engelstalige carrière straks twee Jannes?

“Ja, ik weet nog niet hoe ik dat precies wil aanpakken. Ik heb overwogen van het Nederlandstalige repertoire een project te maken, zoiets als Bowie’s Ziggy Stardust. Tegelijkertijd is mijn naam niet zo internationaal om uit te spreken, dus die zou zich juist goed lenen voor Nederlandstalig.”

Dit is een verkorte versie van het artikel uit de krant van donderdag 28 november 2019. Wilt u het volledige verhaal van Frans van Hilten lezen? Koop dan DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement op de krant nemen. 

 

Standaardportret
Bekijk meer van