Tachtig activiteiten in Den Haag om bevrijding te herdenken
Tentoonstellingen, lezingen, herdenkingen, muziek en theater. Den Haag herdenkt dit jaar uitgebreid de 75 jaar geleden geëindigde Tweede Wereldoorlog.
De Stichting Haagse Historie en Erfgoed presenteert namens twintig ‘erfgoedpartners’ een tachtig activiteiten omvattend programma. “We vragen hiermee aandacht voor verschillende aspecten van de jaren 40–45. En we sluiten hiermee aan bij het stedelijke en landelijke herdenkingsprogramma ‘75 jaar Vrijheid’,” zegt Lia van den Broek van de stichting. Deze presenteert deze week een nieuwe website. Tevens verschijnt er een programmafolder.
Veel activiteiten hangen samen met de bevrijding op 5 mei 1945. Maar er is ook aandacht voor de meidagen van 1940, dit jaar tachtig jaar geleden. En er is aandacht voor het bombardement op het Bezuidenhout, dat op 1 maart wordt herdacht.
Van den Broek: “Mensen, monumenten, plekken en gebouwen vormen samen het Haagse oorlogsverhaal. Legio bijzondere en aangrijpende verhalen zijn er te vertellen. Over de Joodse kinderen op de vlucht voor de nazi’s, het Duitse bestuurscentrum rond het Binnenhof. Maar ook over de luchtoorlog boven de stad of over de verzetsstrijders in het Oranjehotel.”
Opvallende activiteiten
Naast meer traditionele activiteiten als tentoonstellingen en lezingen doen de kunsten ook mee. Zo is er op 5 mei een concert op het carillon van het Vredespaleis. Op 10 mei is er het concert ‘Slag om de Residentie’ in het Atrium door de Koninklijke Militaire Kapel. Op 18 april wordt in de voormalige huissynagoge van de Haagsche Kluis de film ‘De Slag om Den Haag’ vertoond.
Andere opvallende activiteiten zijn: ‘De oorlog die bleef’ een expositie van het Nationaal Archief (tot 20 juni), ‘Ooggetuigen van ’40-’45’ in het Haags Historisch Museum (vanaf 11 april) en de presentatie van het Die Haghe-boek ‘De tankgracht en de verdwenen straten’ (11 september). Verder zijn er vele themawandelingen die het Gilde Den Haag organiseert.
Het volledige historische programma van ‘75 Jaar Vrijheid’ is te vinden op www.haagsehistorie.nl. Ook zit er volgende week (13 februari) een speciale folder bij de krant Den Haag Centraal.
Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement. En hier kunt u zich aanmelden voor onze wekelijkse nieuwsbrief.