Scholieren-wethouders Madurodam worden ‘nieuwe mensen’ in Dachau
B en W van Madurodam legden een krans in het voormalige concentratiekamp Dachau, als eerbetoon aan de daar omgekomen George Maduro. “Als je het voor je ziet, wordt het tastbaar.”
Ze zijn er nog steeds van onder de indruk. Lukas Alkema (16, Segbroek College), Elias Wawoe (15, Maris College Belgisch Park) en Meryem Çelik (16, Gymnasium Haganum) bezochten vorige week het bij München gelegen Dachau, samen met de andere zes wethouders en de burgemeester van Madurodam.
“We hebben er ontzettend veel van geleerd. Als je het voor je ziet, wordt het tastbaar,” zegt Elias. “Het was een indrukwekkend moment toen we op 8 februari, de sterfdag van Maduro, de krans legden en een gedicht voorlazen,” voegt Lukas daaraan toe.
Sinds 2015 organiseert miniatuurstad Madurodam jaarlijks voor zijn college van B en W, dat elk jaar opnieuw wordt gevormd door Haagse scholieren, een studiereis naar Dachau. Daar bezweek op 8 februari 1945 George Maduro, telg uit een Joods-Antilliaanse familie, aan de gevolgen van vlektyfus. Maduro vocht in de meidagen van 1940 als officier in de ‘Slag om de Residentie’ en onderscheidde zich door een Duitse parachutisteneenheid uit te schakelen.
Ik kan wel zeggen dat we in Dachau nieuwe mensen zijn geworden.
Postuum zou hij daarvoor de Militaire Willemsorde ontvangen. Bij een poging Engeland te bereiken, werd Maduro in België gepakt en hij werd daarna in Duitsland vastgezet. Na een aantal mislukte ontsnappingspogingen belandde hij in Dachau, een concentratiekamp voor vooral politieke gevangenen.
Titus Brandsma
Veel van Dachau is verdwenen, maar de scholieren-wethouders hebben toch een goede indruk van het kamp gekregen. Elias: “Het is een groot terrein met daarop één gereconstrueerde barak. Verder is er nog het ‘Wirtschaftsgebäude’, waarin het museum is ondergebracht.”
Meryem heeft iets met getallen, zegt ze. “Er hebben in Dachau ongeveer tweeduizend Nederlanders gevangengezeten. Van hen zijn er 530 omgekomen. Er was een tentoonstelling te zien met de titel ‘Geen nummers, maar namen’ waarmee twintig Nederlandse gevangenen werden belicht, jammer genoeg niet Maduro.” Andere bekende Nederlandse Dachau-slachtoffers waren de SDAP-politicus Herman Wiardi Beckman en de later zalig verklaarde pater Titus Brandsma.
Erg
Wat heeft het meeste indruk gemaakt op deze schuldige plek in Zuid-Duitsland? “Bij de kranslegging besefte ik opeens hoe erg dit allemaal is geweest. En hoeveel mensen er zijn omgekomen,” zegt Lukas. Elias onderschrijft die ervaring. “Zeker toen we daarna één minuut stilte in acht namen. Dan ben je opeens alleen met je eigen gedachten.” Meryem zegt het indrukwekkend te vinden hoe de hele groep zich verbonden voelde met elkaar. “Ik kan wel zeggen dat we daar nieuwe mensen zijn geworden.” Wat ze alle drie nu al doen en voorlopig blijven doen, verzekeren ze, is het anderen deelgenoot maken van hun ervaringen.
Madurodam besteedt sinds 2016 uitgebreid aandacht aan zijn naamgever. Toen ging de attractie ‘Het verhaal van George’ open. Dat is een gedeeltelijke reconstructie van het geboortehuis van Maduro op Curaçao, waarin een film over zijn leven wordt getoond. Een jaar later onthulde prinses Beatrix op het voorplein van de miniatuurstad een beeld van Maduro van de hand van Jikke van Loon.