Opnieuw spanning over Madurodam

De Haagse Stadspartij wil garanties van het college van B en W voor een extra compensatie van het groen dat verloren gaat bij de uitbreiding van Madurodam. Dit ‘wantrouwen’ wekt ergernis bij de andere collegepartijen.

Door

De HSP komt donderdag 6 juli in de raadsvergadering met een motie waarin het college wordt opgeroepen te garanderen dat er naast het al overeengekomen vervangende groen (Koninginnegracht en Kwekerijweg) nog eens 0,7 hectare bos bij komt. “Dat is geen extra eis, dat is wat we al bedongen hadden,” zegt HSP-fractievoorzitter Peter Bos. Het gaat om ‘vergroening’ van een opslagterrein van Stadsbeheer aan de Aletta Jacobsweg en van de Ver-Huëllweg, die daartoe dichtgaat voor autoverkeer.

Deze extra compensatie trok de HSP, die kritisch is over de plannen van Madurodam, vorige maand uiteindelijk over de streep. Maar omdat dit onderdeel van het project nog niet is besproken met de ‘denktank’ van bewoners die zich bezighoudt met de Scheveningse Bosje als geheel, houdt wethouder Boudewijn Revis (VVD, ruimtelijke ordening) nog een slag om de arm. De HSP wil nu de toezegging dat als de extra bomen aan de Aletta Jacobsweg en de Ver-Huëllweg onverhoopt niet doorgaan, er elders in de Bosjes compensatie volgt. De andere collegepartijen vinden de motie van de HSP ‘overbodig’ en willen dat de partij zich houdt aan de afspraken die binnen het college zijn gemaakt.

Ook buiten de coalitie neemt het aantal tegenstanders van de uitbreiding van de miniatuurstad toe. Vorige week werd duidelijk dat Groep de Mos, voorheen nog voorstander, zich bij de tegenstanders heeft geschaard. Dat komt mede door het toetreden tot de fractie van Rachid Gernaoui (ex-D66), die al langer een verklaard tegenstander was. Raadslid Arjen Dubbelaar wil dat het besluit wordt uitgesteld totdat de denktank zijn visie op de Scheveningse Bosjes heeft gegeven. Ook zou er eerst nog een onafhankelijke deskundige naar de economische onderbouwing van de uitbreiding moeten kijken.

Intussen zitten ook de directomwonenden niet stil. Zij hebben zich onder leiding van oud-wethouder Jack Verduyn Lunel tot de provincie gewend om die alvast te wijzen op wat er in hun ogen allemaal niet klopt aan het voorstel van de gemeente en Madurodam. Zuid-Holland buigt zich in een later stadium over de wijziging van het bestemmingsplan, die nodig is om een stuk bos bij de attractie te voegen.     

| Foto: Den Haag Marketing

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van