Erfstukken Maduro naar Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum krijgt een aantal voorwerpen in bezit die hebben toebehoord aan verzetsheld George Maduro. Madurodam is naar hem vernoemd.

Door

Het gaat onder meer om een hutkoffer met kleding van Maduro, waaronder een hockeyshirt van de Haagse vereniging HHIJC. Ook draagt de familie een persoonsbewijs uit 1941 over en een brief die Maduro schreef vanuit het Oranjehotel, waar hij twee keer gevangen heeft gezeten. De familie draagt de erfstukken op 4 mei over.
George Maduro (1916-1945) stamde uit een vooraanstaande Curaçaose familie, die van Portugees-Joodse afkomst was. In de meidagen van 1940 vocht hij als officier bij Den Haag en onderscheidde zich bij acties tegen de Duitse parachutisten. Later in de oorlog werd Maduro bij een poging via België en Frankrijk naar Engeland te komen gearresteerd. Tot twee keer toe deed hij in Duitsland een ontsnappingspoging. Daardoor belandde hij uiteindelijk in het concentratiekamp Dachau, waar hij in zicht van de bevrijding stierf. Na de oorlog werd hij postuum onderscheiden met de Militaire Willems-Orde wegens moed, beleid en trouw.
Maduro’s ouders schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam, dat in 1952 werd geopend. In de miniatuurstad is sinds enige jaren een aparte expositie ingericht over leven en afkomst van Maduro. 

   

Standaardportret
Bekijk meer van