Haagse beeldbouwer Auke de Vries wint Friese prijs

De Haagse beeldhouwer Auke de Vries (1937) heeft de Gerrit Benner Prijs 2019 gewonnen. De kunstenaar krijgt de prijs, ingesteld door de Provinciale Staten van Friesland, voor zijn gehele oeuvre.

Door

De jury noemt het werk van groot belang voor het Friese kunstklimaat: ‘Een voorbeeld voor jongere generaties kunstenaars. Het driedimensionale werk van Auke de Vries staat nooit op zichzelf, maar zoekt een verbinding tussen de straat, de architectuur en de infrastructuur.’

Werk van De Vries is te vinden in de openbare ruimte van wereldsteden als Barcelona, Rotterdam, Berlijn, Bangkok en Parijs. Den Haag beschikt over een aantal kunstwerken van De Vries, onder meer de net gerestaureerde ‘hoedjes’ in de Paleistuin.

Wilhelmina-ring voor Auke de Vries

Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden en een tentoonstelling in het Fries Museum. Die expositie begint op 13 september, dan wordt ook de prijs uitgereikt, en duurt tot 5 januari 2020. Behalve een selectie van kunstwerken is ook het ‘Fries leger’ te zien, dat in 2000 door De Vries op de been werd gebracht. In 2015 werd Auke de Vries nog onderscheiden met de Wilhelmina-ring.

Meer informatie: www.friesmuseum.nl

 

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van