‘Hoedjes-kunstwerk’ in Paleistuin omlaaggehaald
De ‘hoedjes’ van de Haagse beeldhouwer Auke de Vries zijn weg. Het kunstwerk in de Paleistuin is omlaaggehaald omdat de beuken waaraan de draagkabels zaten verzwakt waren. Na restauratie keert het beeld terug.
Vaste bezoekers van de Paleistuin is het zonder twijfel opgevallen: de hoedjes zijn weg. Een paar weken geleden zweefden ze nog tussen de bomen als kleurige confetti, wuivend naar het paleis, naar de koning, naar Beatrix in het verre Drakensteyn en natuurlijk zwaaiden ze naar de stad. Maar nu liggen ze als dode vogels in het gras, wat bleker dan toen ze kwamen, want ze hingen hier niet altijd.
In 2005 onthulde koningin Beatrix het beeld bij de opening van Den Haag Sculptuur op het Lange Voorhout ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum. De Haagse beeldhouwer Auke de Vries had zich bij het ontwerpen laten inspireren door afbeeldingen van Oranje-stambomen. Want dat is het: een omgekeerde boom op een voetstuk, behangen met hoeden.
De koningin trok destijds samen met De Vries een doek weg; liever had hij gezien dat de majesteit met hem in een hoogwerker zou zijn opgestegen, maar dat idee kon de vorstin niet behagen. Omdat beeld en evenementen, met name de kerstboom die elk jaar uit Zweden kwam, elkaar dwarszaten, verhuisden de hoedjes in 2007 naar de Paleistuin.
Auke de Vries vertelt erover in een van zijn Haagse ateliers. Behalve werkplaats is het ook een opslag van sculpturen, sommige op ware grootte, andere zijn modellen in ruste.
Voorbeelden van soms enorme beelden (het Maasbeeld boven de rivier in Rotterdam is 182 meter lang) die her en der in Europa staan opgesteld. Ook van ’Chapeau’, zoals het kunstwerk officieel heet, is er een maquette waarop de negen gekleurde hoofddeksels met kabels als spinrag zijn verbonden met de bomen die het kunstwerk dragen.
Nieuwe draden
Dat is precies het punt waar het is misgegaan: na jaren trouwe dienst waren twee beuken te verzwakt door zwamvorming om De Vries’ hoeden nog te dragen. Ze zijn inmiddels geveld, en een derde exemplaar wil men graag ontzien.
Dus spant De Vries in zijn atelier nieuwe draden naar vijf andere bomen, zoekend naar een opstelling waardoor het ensemble weer net zo fraai door de lucht zal vlinderen als voorheen. Eigenlijk is dát wat hij het liefste doet.
“Als mensen mij vragen of ik ergens snel een ontwerp kan leveren, zeg ik nee. Ik ben geen producent van beelden,” zei hij eens. “Ik hou van het werken eraan. Dat is wat ik wil. Ik houd ervan als de dingen nog geen vorm hebben, als er nog geen woorden voor zijn, want als er woorden zijn uitgesproken, is het ook al bijna zo.”
Na de zachte landing in het gras zal ‘Chapeau’ ook worden gerestaureerd, daarvoor wordt er binnenkort een tent over de sculptuur gezet, De Vries zal de hoedjes opnieuw in de verf zetten en ook wordt roest verwijderd. Daarna zullen ze binnen enkele weken weer opstijgen en uit de hoogte neerkijken op Den Haag.