In Den Haag schieten de buitenbioscopen uit de grond

Je hoeft deze zomer niet meer binnen te zitten om een film te zien. In Den Haag schieten in augustus en september de buitenbioscopen uit de grond.

Door

Het Nutshuis en het Humanity House staan al bekend om hun mooie, zomerse buitenbioscopen. Dit jaar komt daar de Buurtbios op het Prins Hendrikplein bij. Een initiatief van Café Victoria en het Omniversum. Wat vooral opvalt, is dat de programmeurs dit keer voor documentaires hebben gekozen die je al fresco kunt ervaren.

In Het Nutshuis is komende zaterdag ‘The Biggest Little Farm’ van John Chester te zien. Een inspirerend verhaal over hoe je in deze onzekere tijden voor het milieu toch een verschil kunt maken. De film volgt Chester en zijn vrouw Molly terwijl ze besluiten om hun leven drastisch om te gooien. Zij laten de stad achter zich om een boerderij te beginnen in Californië. Het moet een zelfregulerend ecosysteem worden waarbij ze in harmonie kunnen leven met de omgeving. Een idealistisch uitgangspunt dat niet zonder slag of stoot gaat. Dat levert een bijzondere film op over hoe de mens kan leren van de veerkracht van de natuur.

Uit: ‘The biggest little farm (via Filmdepot)

In ‘Het wonder van Le Petit Prince’, die op zaterdag 24 augustus draait, onderzoekt regisseur Marjoleine Boonstra waarom het beroemde boek van Antoine de Saint-Exupéry nog steeds betovert en troost biedt. In haar tocht om achter de aantrekkingskracht van dit moderne en filosofische sprookje te komen, spreekt zij verschillende vertalers die het boek in zo veel mogelijk talen proberen te vertalen. Zoals voorgaande jaren is er de mogelijkheid om voor de voorstelling wat te eten in de mooie tuin van Het Nutshuis.

Indrukwekkend terras

De Bios in de Buitenlucht van het Humanity House wordt gehouden op het indrukwekkende terras aan de achterzijde van het gebouw. Geheel in de lijn met de visie van het museum, dat zich inzet voor mensenrechten, geven de films verrassende en soms schokkende inkijkjes in onze woelige wereld.

De documentaire ‘Hamada’ op donderdag 15 augustus een vergeten gemeenschap in de Sahara-woestijn: de Sahrawi. Zij zijn uit Marokko verdreven en leven in vluchtelingenkampen aan de Algerijnse grens. Deze uitzichtloze situatie wordt door regisseur Eloy Domínguez Serén heel anders in beeld gebracht dan je zou verwachten. Hij volgt speelse twintigers die levenslustig zijn en het beste maken van de moeilijke omstandigheden. Daardoor is er ruimte voor humor in een film die makkelijk alleen deprimerend had kunnen zijn.

Van Gogh

Tot slot is er nog de buurtbios op het Prins Hendrikplein. In tegenstelling tot de bovenstaande buitenbioscopen is die gratis en de organisatie roept op om je eigen stoel mee te nemen. Qua programma is er gekozen voor wat klassiekers die in het Omniversum hebben gedraaid. Documentaires van ongeveer 45 minuten zoals ‘Wild Ocean’. Een indrukwekkende onderwaterdocumentaire over de trektocht van sardines die wordt vertoond op zondag 11 augustus en zondag 8 september.

Het fascinerende leven van Vincent van Gogh wordt op zondag 18 augustus en zondag 15 september uitgelicht in ‘Van Gogh, Brush with Genius’. In de film komen zijn schilderijen tot leven en krijg je door middel van brieffragmenten inzicht in zijn turbulente en tragische leven.

Bovenstaande selectie vormt maar een deel van het complete programma van de Haagse buitenbioscopen. Genoeg films om te zien dus tijdens een zomer die hopelijk heerlijk zwoel is.

Standaardportret
Bekijk meer van