[Video] Maayke Schuitema, een feminist op hoge hakken
Als reactie op de #MeToo-beweging maakt kunstenares Maayke Schuitema grote linoleumsneden van naakte vrouwen. Ze vindt dat vrouwen zich meer van hun seksualiteit bewust moeten worden: “Ook vrouwen zijn seksuele wezens die een bestaansrecht hebben.”
Kunstenares Maayke Schuitema is een mooie, krachtige vrouw die in elke ruimte waar ze binnenkomt onmiddellijk de aandacht trekt. Haar werk straalt diezelfde kracht uit. De tentoonstelling ‘Sexual Context Considered’ in Project 2.0/Gallery is een reactie op de #MeToo-beweging.
Maayke Schuitema vindt dat vrouwen zich weerbaarder moeten opstellen. In een pamflet dat bij haar nieuwe tentoonstelling hoort, schrijft ze: ‘In de slipstream van #MeToo en ondanks de opkomst van de vierde feministische golf lijkt de kunstwereld in een kramp te schieten. (Goede) kunst duldt geen censuur, laat het dan (ook) grenzeloos en choquerend zijn. Ik roep elke vrouwelijke kunstenaar ter wereld op om de vrouw in al haar naaktheid en sensualiteit te schilderen, fotograferen, beeldhouwen, filmen, wat dan ook.’
#MeToo
De tentoonstelling heeft een duidelijk feministische grondslag. “Fysiek ben je als vrouw toch altijd de mindere partij,” zegt Schuitema. “The Goddess’s Playground is een tekst die in een van mijn lino’s is verwerkt. Met de #MeToo-beweging kwam de vrouw toch weer als een fragiel wezen over. Dat wil ik omdraaien. Ook vrouwen zijn seksuele wezens die een bestaansrecht hebben. Het zou tussen mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. De man mag hierin niet de dominante rol spelen. Het is daarnaast ook zo jammer dat de maatschappij steeds puriteinser lijkt te worden. Ik ben van de generatie waarin dat nog niet zo was. Wat is er mooier dan het naakte lichaam? Dat daar nu zo raar over wordt gedaan, is jammer.”
Maayke Schuitema
Maayke Schuitema tekent altijd vrouwen. In het werk ‘The Feminist Movement’ heeft ze drie vrouwen geportretteerd die belangrijk waren, of nog steeds zijn, voor de feministische beweging: schrijfsters Simone de Beauvoir en Rebecca Walker en actrice Emma Watson. Een naakte vrouw is er met potlood bij getekend.
‘Wat is er mooier dan het naakte lichaam?’
Stiletto’s
Schuitema is de kleindochter van de bekende ontwerper Paul Schuitema (1897-1973). In haar atelier hangen een paar van zijn zeefdrukken. “Vroeger hingen die bij ons thuis. Ik ben met zijn werk opgegroeid. Dat heeft waarschijnlijk toch invloed gehad.” De meeste van haar linoleumsneden zijn iets meer dan twee meter hoog. In haar atelier liggen de enorme plakken linoleum die ze gebruikt heeft over de vloer uitgespreid. “Ik teken direct op het materiaal en begin dan met snijden,” legt ze uit. “Grote vlakken vul ik in met inkt. Soms snij ik zelfs ook de ‘druipers’ die door de inkt zijn ontstaan, in het linoleum uit. Dat geeft een beetje een vervreemdend effect. De lijnen die je met deze techniek krijgt, zijn heel anders dan als je met potlood of verf werkt.”
Haar werk is heel grafisch, bijna altijd alleen in zwart-wit. Haar signatuur is ook in het linoleum uitgesneden en in rood op het papier gedrukt, als een Chinese stempel. Soms zijn de lino’s met potlood bewerkt. “Voor mij is rood, zwart en wit de sterkste combinatie die je kunt bedenken.” Het papier dat ze gebruikt, wordt speciaal voor haar vervaardigd in Japan en is gemaakt van de schors van een moerbeiboom. Het lijkt op stof, met gerafelde randen.
‘Kunstenaars zijn verplicht om zich aan ‘grensoverschrijdende onderwerpen’ te wagen. Zolang de kunst maar schuurt, in beweging blijft en wrevel opwekt, geëngageerd is,’ schrijft ze in haar pamflet. De vrouw in haar nieuwste solo-expositie zegt met trots: ‘Ik ben een feminist op hoge hakken.’ Tijdens de opening (door Claudia de Breij) in Project 2.0/Gallery, droeg Maayke Schuitema zwart-witte kleding en vuurrode stiletto’s.
Maayke Schuitema, ‘Sexual Context Considered’, t/m 27 mei, Project 2.0/Gallery. Voor meer informatie www.project20.nl