Slagwerkspektakel ‘2000 drummers aan zee’ op het witte doek

Elk uniek evenement verdient blijvende registratie. Op zondag 24 februari om 17.00 uur beleeft de verfilming van het grootse project ‘2000 drummers aan zee’ haar première in het Paard.

Door

De film (55 minuten) en de overzichtsdocumentaire (20 minuten) bieden een boeiend verslag van de muzikale gedrevenheid die op 9 september vorig jaar de Scheveningse kust overspoelde.

Het massale slagwerk vormde onder leiding van Cesar Zuiderwijk een ode aan de lange, internationale historie van Het Drumwezen. Hiervan maakt de Golden Earring-drummer (70) al vanaf zijn dertiende deel uit. Cesar, geen man van halve maatregelen, haast zich te melden dat hij het niet alleen deed. “Met heel veel anderen hebben we er vele maanden van voorbereiding en eindeloos overleg ingestoken. Het draaiboek kreeg zoetjes aan bijbelse proporties.”

Vele paardenkrachten aan inzet dus, met Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst als wereldwijd vermaarde drummers voorop. Zonder organisaties als Live on the Beach, Feest aan Zee en de Slagwerkkrant hadden ze het niet voor elkaar gekregen. “We zijn ook speciale dank verschuldigd aan de KNRM. Deze heeft ervoor gezorgd dat iedere deelnemer met zijn eigen percussie-instrument op dat immense podium zijn plek vond.”

 

Het draaiboek kreeg zoetjes aan bijbelse proporties.
Cesar Zuiderwijk (drummer)

 

Een greep uit de film: niet alleen de tweeduizend drummers, ook de slagwerkgroep Percossa en de Hawaïaanse dansgroep Maeva maakten hun opwachting.

Radar Love

Zuiderwijks vrienden Rinus Gerritsen, George Kooymans en Barry Hay lieten als klap op de vuurpijl het al 45 jaar bestaande ‘Radar Love’ over de golven rollen. Zij deden dit samen met Triggerfinger én alle drummers. Deze filmregistratie biedt deelnemers, de 40.000 toeschouwers en spijtoptanten de gelegenheid om het feest nogmaals, dan wel alsnog te beleven.

Film en documentaire ‘2000 drummers aan zee’, première zondag 24 februari, 17.00 uur, Paard. Om 15.00 uur brengt Cesar Zuiderwijk zijn theaterprogramma ‘Masterclass’. Meer informatie en kaartverkoop: www.paard.nl en www.2000drummersaanzee.nl

Standaardportret
Bekijk meer van