‘Oscâh’ voor beste Haagse film

Na het succes van de eerste echte Haagse filmcompetitie ‘72hrs The Hague Film Contest’, vorig jaar, volgde nu een tweede editie in bioscoop Pathé Buitenhof. Jonge, talentvolle filmmakers maakten elk een korte film met als thema ‘Western’ en met Den Haag als decor.

Door

Het is deze maandagavond een enorme happening voor de ingang van bioscoop Pathé Buitenhof. Op de rode loper poseren cowboys, met daartussen af en toe een verdwaalde indiaan, voor de fotografen. Ze komen voor de prijsuitreiking van de Haagse ‘Oscâh’.

Om jonge Haagse filmers te stimuleren, organiseerden de gemeente Den Haag en filmmaker-acteur Stephan Evenblij voor de tweede maal een echte Haagse filmcompetitie: ‘72hrs The Hague Film Contest’. De deelnemers kregen drie etmalen de tijd om een korte film van maximaal vier minuten te maken met het thema ‘Western’ en met Den Haag als achtergrond.

Iedereen die een link heeft met Den Haag kon zich inschrijven. Op 27 juni kregen de deelnemers een zin, ‘Tien minuten van het strand’, die ze in de film moesten verwerken, en een voorwerp: een mondharmonica of een gitaar. Cast en crew mochten ze zelf uitzoeken. Op 29 juni moest de film ingestuurd worden. De inzendingen werden bekeken door een vakjury met onder anderen regisseur Martin Koolhoven – bekend van films als ‘Brimstone’, ‘Oorlogswinter’ en ‘Het Schnitzelparadijs’ – en Stephan Evenblij zelf.

Voor een volle zaal worden negen filmpjes getoond, die allemaal van bijzonder goede kwaliteit zijn. Vrijwel alle filmpjes laten een flinke dosis humor zien. Er is vaak sterk ingezoomd op priemende ogen onder een hoedrand, er glijden veel zweetdruppels in stoppelbaarden en er zijn behoorlijk wat zoemende vliegen en trappelende paardenhoeven te horen, maar dat mag de pret niet drukken. Het enthousiasme van de deelnemers, die bijna allemaal tussen de twintig en de dertig zijn, is groot. Het publiek joelt na elk filmpje even hard.

Meest volwassen film krijgt Oscâh 

Helaas ligt organisator en jurylid Stephan Evenblij met een longontsteking in bed, maar hij spreekt via de telefoon zijn oordeel uit. De ‘special mention’ is voor het team De Zoete Troupe met hun film ‘Fandango’. Wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) maakt bekend wie de aanmoedigingsprijs heeft gekregen. Deze gaat naar het filmpje ‘De hoed, de pet en de buggy’.

Het derde jurylid is Martin Koolhoven, hij reikt de enige echte Haagse ‘Oscâh’ uit. De prijs gaat naar ‘Achter de Duinen’, gemaakt door team Haags Licht. “Een film die wij het meest volwassen vinden en eigenlijk in alle opzichten goed is. Mooi gedraaid, goed gespeeld en goed geregisseerd,” zegt Koolhoven.

De film pakt direct, met prachtige beelden. Wapperende witte lakens aan een waslijn in een helder zomers licht. De filmmakers zijn misschien op het idee gebracht door de film ‘Una Giornata Particolare’ waarin Sophia Loren en Marcello Mastroanni elkaar op het dak tussen de lakens achterna zitten, maar wat geeft het. Het blijft een mooi beeld.

 

 

 

‘Achter de Duinen’ is mooi gedraaid, goed gespeeld en goed geregisseerd
Martin Koolhoven (jurylid)

 

Het meisje uit ‘Achter de Duinen’ draagt kleding alsof ze zo uit ‘Little House on the Prairie’ komt. Er is aandacht besteed aan details. Op tafel liggen hompen volkorenbrood, het avondmaal waar ze geen zin in heeft. Ze is op zoek naar een spannender leven en stapt achterop bij een moderne jongen op een brommertje die haar Den Haag laat zien.

Ervaring

Robbert Clignett vertelt dat hij ‘Achter de Duinen’ monteerde en produceerde. Vorig jaar deed hij ook al mee en eerder nam hij deel aan een wedstrijd waarvoor ze maar acht uur de tijd hadden. “Een beetje ervaring had ik dus al,” zegt hij.

“We wisten wel dat het thema ‘Western’ zou zijn, dus hadden we van tevoren een klein beetje een idee over een meisje dat van het platteland naar de stad komt en meegenomen wordt door een stadse jongen. We kennen elkaar via onze scholen. Ik kom van de Vrije School en de twee hoofdrolspelers komen van het Dalton, waar ze de toneelklas hebben gevolgd. Ze gingen ook naar jeugdtheaterschool Rabarber, dus ze hebben genoeg toneelervaring.”

Bart-Jan Holland en David Achtsivassilis wonnen helaas geen prijs, maar vinden dat helemaal niet erg. In hun film ‘Private affairs’ raast hoofdrolspeler Max Kreuzer in een rode cabriolet door Den Haag. Hij denkt drugs te gaan verkopen, maar per ongeluk ruilt hij het doosje om met dat van een cowboy die de as van zijn moeder aan het strand wil verstrooien. “We werden vorig jaar vierde en dit jaar zaten we weer bij de laatste tien met ons filmpje. Volgend jaar doen we gewoon weer mee,” zegt Holland.

De winnaar krijgt naast de Haagse Oscâh duizend euro om zijn talent verder te ontwikkelen.

Meer informatie: www.takethehague.nl/nl/72-hrs

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van