Metamorfose Literatuurmuseum: schrijversgalerij wijkt voor meer actualiteit
Het Literatuurmuseum in Den Haag heeft een metamorfose ondergaan. “We misten dynamiek en de mogelijkheid meer op de actualiteit in te spelen.”
Tot voor kort werden bezoekers steevast en statig begroet door zo’n vierhonderd schrijvers. Het was de vermaarde Nationale Schrijversgalerij, een eregalerij van geschilderde schrijversportretten, alfabetisch op rij geëxposeerd, die sinds 2004 de omlopen aldaar sierde. “Destijds een geweldig idee natuurlijk,” licht directeur Aad Meinderts van het Literatuurmuseum en het inpandige Kinderboekenmuseum toe, “maar daardoor misten we steeds meer de mogelijkheid om dynamisch en meer gericht op de actualiteit te exposeren. De galerij is sinds de meer museale presentatie ervan in 2010 ongewijzigd gebleven, we vonden het onderhand tijd voor iets anders.”
De nieuwe opstelling en indeling bieden mogelijkheden om de vele gezichten van de collectie nadrukkelijker voor het voetlicht te brengen, zegt Meinderts, ‘want voor een belangrijk deel zijn we een archief’. Hij vervolgt: “Onze schatkamer bevindt zich voor een deel onder de voeten van de bezoekers, namelijk in het depot. Nu kunnen we onze fotocollectie meer tot haar recht laten komen, net als de unieke collectie kinderboekenillustraties, met veel tekeningen van Max Velthuijs. Die willen we graag ook aan volwassenen tonen, omdat die internationaal op hoog peil staan. Door de nieuwe indeling kunnen we, ten slotte, veel beter laten zien wat voor instelling we eigenlijk zijn.”
Surinaamse auteurs
Een van de nieuw ingerichte exposities draait rond Surinaamse auteurs, in het bijzonder schrijvers rond de onafhankelijkheidsstrijd. “Denk dan aan Rudie van Lier, Albert Helman, Bea Vianen en Anton de Kom. Wij beheren de nalatenschap van onder meer De Kom, met handschriften, foto’s, documenten en ook een bijzondere reactie van de Nederlandse schrijver en criticus E. du Perron op diens werk. De Kom werd in Nederland bekend van het boek ‘Wij slaven van Suriname’, maar heeft als redacteur ook meegewerkt aan het socialistisch tijdschrift Links Richten. Edities van dat blad kunnen wij nu eindelijk aan het publiek tonen.”
Nieuw is ook een expositie van beeldend kunstenaar Elisa Pesapane. “Zij maakte een drieluik-op-paneel getiteld ‘Liefde na Auschwitz’ dat een biografisch portret behelst van Arnon Grunberg, met allerlei personen uit de kring rond de schrijver. Je krijgt en passant ook een verbeelding van Grunbergs werk. Op het schilderij staat ook zijn vriendin Niña Weijers afgebeeld op het moment dat zij zwanger was. Het imposante drieluik wordt uitvoerig toegelicht.”
Depot Literatuurmuseum
Op soortgelijke manier vinden straks vele werken uit de voormalige eregalerij – waaronder werk van Isaac Israëls, Paul Citroen, Alphons Freijmuth en Peter Klashorst – een nieuwe bestemming. Maar waar zijn ze dan nu? “De portretten zijn overgebracht naar ons depot. Daardoor zijn we in staat ze tevoorschijn te halen en meteen in te zetten op het moment dat we een nieuwe tentoonstelling van schrijversportretten willen maken, die dan wel een thematische invalshoek kent.”
We blijven graag Haags, want we zijn begonnen in het voormalige stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt.
Daarmee is de gekende Schrijversgalerij niet opeens volledig van de aardbodem verdwenen. Nog altijd is het vuistdikke, gelijknamige boekwerk verkrijgbaar waarin de portretten in 2010 werden verzameld, maar dat valt ook op de website van het Literatuurmuseum te raadplegen, overigens net als de nieuwe opstellingen. “Het museum en onze website zijn onderling communicerende vaten.”
Halverwege volgend jaar wordt ook in een aparte zaal een nieuwe, sterk interactieve tentoonstelling gerealiseerd: ‘Back Street’, gericht op het onderwijs en bedoeld voor vmbo-, mbo- en vwo-leerlingen. “Daar gaan jongeren een breed scala aan literaire teksten, waaronder romans, spoken word, (rap)muziek en (Instagram)poëzie ontdekken en beleven. ‘Back Street’ wordt een ontdekkingsreis. Leerlingen gaan op zoek naar hun eigen verhaal dat ze door middel van digitale spellen vinden in thema’s die aansluiten op hun leefwereld.”
Verhuizing
Regeren is vooruitzien, weet ook Meinderts. “Het is geen geheim dat de Koninklijke Bibliotheek (KB), het complex waarin wij en ook het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) gevestigd zijn, niet meer voldoet. Daarom is al in 2017 besloten dat de KB ergens tussen 2025 en 2028 naar een andere plek in de stad gaat, waarschijnlijk in het centrum van Den Haag. Het magazijn van de KB verhuist naar de rand van de stad. Daarom zien ook wij uit naar een nieuwe presentatieplek in de stad.”
Dat zou best eens het Museumkwartier rond het Voorhout kunnen zijn, oppert Meinderts. “Al krijg ik ook regelmatig telefoontjes van steden die ons graag in zouden palmen. Maar we blijven graag Haags, want we zijn begonnen in het voormalige stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt.”
Schrijversportretten is in boekvorm te koop in de museumwinkel. Meer informatie: www.literatuurmuseum.nl
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 9 december 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.