Aanwinst Mauritshuis: Elisabeth en Jakob herenigd

Met de verwerving van een 16de-eeuws topstuk is een Keuls paar in het Mauritshuis herenigd. Het gaat om een paneel van Bartholomäus Bruyn de Oude.

Door

Lang ‘gingen’ ze gescheiden door het leven, de portretten van Elisabeth Bellinghausen en Jakob Omphalius. Recent is het paar in het Mauritshuis herenigd. En in tegenstelling tot Marten en Oopjen van Rembrandt, hoeft het museum ze niet te delen met een concurrent in het buitenland. Elisabeth (ca 1520-1570) en Jakob (1500-1567) leefden in Keulen; hij was jurist en kanselier.

Portret bij de verloving

In 1539 lieten ze, vermoedelijk ter gelegenheid van verloving, een tweeluik met hun portretten schilderen. De kunstenaar was Bartholomäus Bruyn de Oude. Hij portretteerde vele Keulse prominenten en maakte ook kerkelijk werk. Bij een veiling in 1896 raakte de twee panelen gescheiden. ‘Elisabeth’ kwam in 1912 terecht in de collectie van het Rijksmuseum, dat ‘haar’ in 1951 in langdurige bruikleen gaf aan het Mauritshuis. Eerder dit jaar kon het museum het portret van Jakob verwerven met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier. Daarmee is het Keulse paar herenigd.

Mauritshuis: ‘Portretkunst op hoogste niveau’

Volgens het Mauritshuis tonen de panelen de ‘Noord-Europese portretkunst op het allerhoogste niveau’. De portretten passen bij collectie uit de renaissance die het museum al heeft, met werk van meesters als Holbein, Cranach en Van Cleve.

Meer informatie: www.mauritshuis.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van