Nieuwe directeur Mauritshuis: Amsterdamse kunsthistorica Martine Gosselink
De Amsterdamse kunsthistorica Martine Gosselink wordt de nieuwe directeur van het Mauritshuis. Zij volgt op 1 april de eind vorig jaar naar het Van Gogh Museum overgestapte Emilie Gordenker op.
De Raad van Toezicht van het Haagse museum maakte de benoeming van Martine Gosselink maandagmiddag bekend. In een persbericht meldt RvT-voorzitter Lokke Moerel over haar: ‘Naast haar schat aan ervaring in de museale sector, zien we grote toegevoegde waarde in haar historische expertise en haar vermogen om kunstwerken in hun historische context te presenteren. Daardoor wordt het verhaal van de collectie van het Mauritshuis nog beter over het voetlicht gebracht’.
Als hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum gaf Martine Gosselink (1969) leiding aan de historische programmering. Dat hield onder meer in: een vernieuwing van de vaste opstelling, het aankoopbeleid, een herkomstonderzoek naar de koloniale collecties en publicaties en evenementen.
Zij was verantwoordelijk voor de tentoonstellingen ‘Goede Hoop’ (2017, over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland), ‘80 Jaar Oorlog’ (2018) en de jaarlijkse fototentoonstelling ‘Document Nederland’. Andere projecten zijn onder meer de samenwerkingen met het Nederlands Openluchtmuseum (Canon van Nederland) en met de Hermitage en het Amsterdam Museum (Groepsportretten van de 17de eeuw).
‘Mauritshuis is parel voor Nederland’
Gosselink studeerde in 1995 af bij Rembrandt-expert professor Ernst van de Wetering aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is de komende zes weken te zien in de TV-serie ‘Historisch Bewijs’. Hierin worden museumstukken zoals de boekenkist van Hugo de Groot onderzocht.
In reactie op haar benoeming zegt Gosselink: ‘Wat Vermeers ‘Meisje met de parel’ voor het Mauritshuis is, is het Mauritshuis voor Den Haag, voor Nederland en voor de rest van de wereld. Een net zó wonderschone parel. Straks zie ik haar elke dag. En met mij een rijk geschakeerd publiek dat zal komen voor de sublieme kunst èn voor de historie van het museum. Ik verheug mij enorm om het Mauritshuis samen met mijn nieuwe collega’s van alle kanten te laten stralen’.
Museum bestaat in 2022 twee eeuwen
Veel van wat het Mauritshuis de komende jaren gaat doen ligt al vast. Maar een evenement waarop Gosselink zeker haar stempel zal drukken is het 200-jarig bestaan van het museum in 2022. Het jubileumjaar begint met de tentoonstelling ‘Bloemen’, waarop de mooiste bloemstillevens uit de 17de eeuw worden getoond.
Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in Den Haag? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.