Restaurant Sababa is open: fastfoodrevolutie in de Prinsestraat

Op de voormalige plek van de populaire lunchroom Confetti is recent Sababa geopend. Hier eet je gezond fastfood, geïnspireerd op de Midden-Oosterse keuken. “We willen de fastfoodindustrie een schop tegen de schenen geven.”

Door

Tijdens een vakantie in Finland viel het ineens op zijn plaats. Bob Dolphijn en drie vrienden wilden al een tijdje een restaurant openen, maar hadden nog niets besloten over het concept. Totdat ze na een maaltijd in een Fins restaurant naar buiten liepen. “Wauw, dat was heerlijk, was mijn eerste gedachte,” vertelt Dolphijn. “Daarna realiseerde ik me pas dat het ook plantaardig was en wisten we wat we zelf wilden: lekkerder fastfood, dat ook nog eens beter is voor jezelf en de omgeving.”

Het leidde in 2019 tot de eerste vestiging van Sababa in de Amsterdamse Kinkerstraat. Sababa serveert gezond fastfood, dat geïnspireerd is op de Midden-Oosterse keuken. “Daar waren we allemaal gek op, maar we moesten ons er nog wel eventjes in bekwamen,” lacht Dolphijn, terwijl kok en mede-eigenaar Roel Keizer een kop koffie op tafel zet.

Geen zorgen

Dus schaften ze alle boeken aan van de bekende Israëlische chef-kok en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi en vertrokken ze naar Tel Aviv om inspiratie op te doen. “Om te leren over kruiden, hoe de beste hummus smaakt en welke pita je moet gebruiken,” zegt Dolphijn. Ook volgden de vrienden een kookworkshop en kwamen ze op de naam. “Sababa is Hebreeuws voor ‘maak je geen zorgen’. Waar het huidige fastfood alleen maar zorgen geeft, gaan wij voor eten dat goed is voor mens en milieu. Zo willen we de fastfoodindustrie een schop tegen de schenen geven.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

De Sababa Classic. (Door: DHC/Elise Fluijt)

Op het menu staan dan ook veel vegetarische en veganistische gerechten, en hier en daar iets met biologische kip. Zo is er bijvoorbeeld de Sababa Classic, een pita van zuurdesem met falafel, humus en verse groenten en kruiden, of de veganistische shawarma, met pulled champignons als alternatief voor vlees. “We halen onze inspiratie uit de Midden-Oosterse keuken, maar het is niet traditioneel,” aldus Dolphijn. “Smaak is leidend, dus laten we ons niet beperken door vaste recepturen. Daarnaast willen we duurzaam en gezond eten uit de vegan-bubbel halen. Ook als flexitariër of vleeseter zit je goed bij ons.”

Onwerkelijk

Het bleek best even wennen om een restaurant te runnen, bekent Dolphijn. “Je draait het bordje om dat je open bent en je gaat broodjes verkopen, dacht ik.” Hij lacht: “Het bleek iets ingewikkelder. De eerste keer dat een klant de zaak binnenkwam en een broodje bestelde, was heel onwerkelijk. Ik ben naar de keuken gelopen en begon te lachen. We waren zo lang bezig geweest om alles uit te denken en op te zetten, en dat het dan opeens echt gebeurt, kon ik even niet bevatten. Daar komt bij dat horeca echt een vak apart is.”

Maar al snel kregen ze het in de vingers. Niet lang na de eerste zaak volgden een tweede en een derde, beide ook in Amsterdam. Op de lange termijn willen Dolphijn en zijn compagnons vestigingen openen verspreid door het hele land. “Om echt verschil te maken, moet je groots dromen,” legt Dolphijn uit. “Het is onze missie om een revolutie in fastfoodland teweeg te brengen, door eten te maken dat ook op lange termijn houdbaar is voor onze planeet. Maar het belangrijkste blijft dat je bij ons gewoon heel lekker kan eten.”

Sababa, Prinsestraat 63. Openingstijden: maandag en dinsdag 17.00-21.30 uur, woensdag t/m zondag 12.00-21.30 uur. Meer informatie: www.sababa.nu

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 20 april 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van