Restaurant De Zoute Kater direct populair: ‘Via Instagram stromen reserveringen binnen’

Eva Wijma studeerde van alles, maar ze was het gelukkigst als ze ’s avonds mocht koken in een restaurant. Nu heeft ze haar eigen plek: De Zoute Kater.

Door

De proefavonden van afgelopen week zaten vol en ook dit weekend zijn binnen alle 34 stoelen gevuld. Wie dan op de bonnefooi komt, moet geduld hebben. Een mooie score voor Eva Wijma (27), die afgelopen dinsdag de deuren van haar restaurant van De Zoute Kater opende aan de Zoutmanstraat. “En we hebben nog niet eens een site,” grinnikt ze. “Maar dat zie je tegenwoordig wel vaker. Via Instagram stromen de reserveringen binnen.”

Misschien heeft het enthousiasme van de gasten ook te maken met Wijma zelf. Ze is immers een bekend gezicht in het Haagse horecaleven. Op haar vijftiende stond ze al in de spoelkeuken van het voormalige restaurant Bis aan de Thomsonlaan. “Vond ik al reuze interessant.”

Daarna vond ze de weg naar de keuken. Ze probeerde meerdere studies, maar leefde pas op als ze ’s avonds weer in de pannen mocht roeren. Bij Café Franklin, bij Dekxels en uiteindelijk als chef bij Vincenzo’s Osteria in de Prins Hendrikstraat. Toen dat laatste restaurant in augustus de deuren sloot, dacht Wijma: “Wat nu? Ik zat daar lekker op mijn plek. Ik dacht: Ik kan wel studies blijven doen, maar misschien moet ik ook eens gewoon mijn hart volgen.”

Tijdens een rondje door het Zeeheldenkwartier zag ze dit pandje te koop staan. “Gezellig klein. Hier is iets leuks van te maken, dacht ik.” Nadat het bod in september werd geaccepteerd, en Wijma via een crowdfunding bijna 80.000 euro binnenhaalde, heeft ze in drie maanden tijd met familie en vrienden ‘de hele tent gestript en weer opgebouwd’. Trots is ze op het barblad. “Ik wilde een terrazzolook, maar echt terrazzo is zo duur. Toen hebben we een mal op de bar geplaatst en er cement met aquariumgrind in gestort. Het is zo mooi geworden!”

Frans-Aziatische kaart bij De Zoute Kater

De Haagse chef start deze maand met een beknopte Frans-Aziatisch kaart van vier kleine gerechten en drie desserts. Binnenkort biedt ze ook een viergangenmenu aan. Tijdens de proefsessies was men erg te spreken over de asperges met lardo, doperwt, tuinbonen en gerookte boter, net als over de rundertartaar met ingelegde nashipeer, pijnboompitten, sesam en lente-ui. Waar haalt ze die inspiratie vandaan? “Oh, overal en nergens: uit kookboeken, van Instagram, iets wat ik in het verleden heb geproefd.” Waar mogelijk doet ze inkopen in de wijk zelf. Kaasjes bij Ridders, groenten bij Rutten en een deel van de wijnen bij Marius. “Ook handig voor als je snel iets moet halen.”

Ze hoopt dat de werkzaamheden aan de Zoutmanstraat over een week voorbij zijn. Dan is de straat autovrij en kan Wijma haar gevelterras gebruiken. En ze heeft nog een leuk nieuwtje: naast haar opent Joris van der Poel, voormalig eigenaar van restaurant Grapes & Olives, een traiteurzaak. Nog meer reden om de Zoutmanstraat te bezoeken.

De Zoute Kater, Zoutmanstraat 53C. Geopend maandag t/m woensdag van 16.00 tot 0.00 uur en donderdag t/m zaterdag van 16.00 uur tot 01.00 uur. Reserveren kan via info@dezoutekater.nl

Meer Haags nieuws? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van