Make a Change festival gaat door: online bierproeverij en zwammenworkshop

Het Make a Change festival doet zijn naam eer aan en gooide de hele programmering om. Nu gaat alles online: het viergangendiner, de bierproeverij en de zwammenworkshop.

Door

Sofie den Dulk (31) en Laura Nijhuijs (32) hadden een ludiek programma bedacht voor de tweede editie van festival Make a Change: een ‘zero waste’-wandeling, een duurzame winkelsafari, knutselen met afval, vegan koken. “Alles coronaproof, in kleine groepjes en op locatie,” vertelt Den Dulk. “We hielden al rekening met lastminute-aanpassingen, maar de nieuwste maatregelen waren duidelijk: geen evenementen. Onze eerste reactie was: we kunnen niks meer doen. Daarna sloeg ons hoofd op hol en stampten we een nieuw onlineconcept uit de grond.”

Een avond met de fiets langs drie restaurants is nu de ‘Tour de Fork Delivery Dinner Party’ geworden: een duurzaam diner aan huis. Vier Haagse chefs (van Greens in the Park, Waterproef, Ethica en Juni) maken elk een gang. Je kunt kiezen uit vlees en vegetarisch. Soms zit er een vegan-gerecht bij, zoals die van Waterproef: ‘Indian style pompoen met onder meer crème van kastanje, kerriesaus, papadum en diverse bereidingen van pompoen’.

Den Dulk en haar collega bezorgen het menu op zaterdag 24 oktober persoonlijk bij je huis. Een ticket voor het diner kost € 38,50 p.p. De opbrengst gaat in z’n geheel naar het restaurant. “Het festival wordt gesubsidieerd door de gemeente en Fonds 1818,” legt Den Dulk uit. “Winst maken is dus niet ons doel.”

Dinner party Make a Change festival

Terug naar de dinner party. Het programma start om half zeven. Dan mag de laptop open en klik je op de livestream. Bij elke gang vertelt een van de chefs je iets over het gerecht en over zijn visie op duurzaam eten. Tussendoor zijn er sketches van de hosts Jos Nargy en Joep Hendrikx (Poezieboys).

 

Het belooft de kleinste en vreemdste festivaleditie ooit te worden, maar we zijn blij dat er toch nog iets gevierd kan worden.
Sofie den Dulk

 

Den Dulk: “We sluiten af met een gestreamd liveoptreden van Bram Wesdorp met zijn band Avi on Fire.” De kaartverkoop voor deze avond loopt buiten verwachting goed: “Als jullie krant uitkomt, zijn er waarschijnlijk nog maar 25 kaarten beschikbaar.”

Oesterzwammen

Wie zaterdag achter het net vist, kan altijd nog op zondag meedoen met de online-workshop ‘oesterzwammen kweken’ van Haagse Zwam. Of met de bierproeverij van de Haagse brouwerij Eiber. Eigenaar Jasper van den Burg werkt met zo min mogelijk grondstoffen. “Koud water dat we gebruiken om suikerwater te koelen, vangen we op,” vertelt de brouwer. “Daarmee maken we schoon.”

Het bierbostel (een restproduct) dat rijk is aan eiwitten gaat naar veehouderijen, maar ook naar bakkerij Lekker Brood, die er bierbroden van maakt. Van den Berg stuurt de deelnemers drie biertjes, om 15.30 uur praat hij ze bij over de ingrediënten, het brouwproces en de geschiedenis van bier.

Tot slot nog een gratis workshop: ‘Hou van je Huis’, zondag om 11.00 uur. De ultieme duurzaamheidsthrill, grapt Den Dulk. “Al je vragen over zonnepanelen, warmtepompen, ventileren, zonneboilers en subsidies worden beantwoord. Het belooft de kleinste en vreemdste festivaleditie ooit te worden, maar we zijn blij dat er toch nog iets gevierd kan worden.”

Make a Change festival, zaterdag 24 en zondag 25 oktober, online en via bezorging aan huis. Meer informatie: www.makeachangefestival.nl

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 22 oktober 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van