Greenrebel wil met lekkere gerechten meer mensen ervan overtuigen plantaardig te eten
Greenrebel heeft een missie: met lekkere gerechten meer mensen ervan overtuigen plantaardig te eten. Het nieuwe restaurant op de Stationsweg wil dat doen met snel, smaakvol en betaalbaar comfortfood. “Als plantaardig net zo lekker is, waarom zou je dan nog iets eten dat slecht is voor het milieu?”
In een druk bestaan wil een gezonde maaltijd er nog weleens bij inschieten, merkte Erwin Jansen een aantal jaren geleden. Als operationeel manager bij supermarktketen Spar maakte hij lange dagen, waarna hij ’s avonds dikwijls eindigde met een frietje bij de snackbar. Na het zien van ‘Game Changers’, een bekende documentaire over de vermeende voordelen van veganistisch eten, ging het roer om. “Gezonder eten, zonder vlees, zonder dierlijke producten. Mijn vrouw vond het prima, onder voorwaarde dat ik wel lekker zou blijven koken.”
Dat vond Jansen nog niet zo eenvoudig. “Wat er was aan plantaardig eten, was niet goed. Vleesvervangers waren hard, zout en vet. Om de wereld te veranderen en de eiwittransitie aan te wakkeren, moest het duidelijk anders. Als je iemand wilt overtuigen plantaardig te eten, maar hem vervolgens iets in de maag splitst wat niet lekker is, is het eens maar nooit weer.”
Lekker en toegankelijk
Samen met compagnon Christiaan van Tilburg, jarenlang werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie, begon Jansen daarom zelf maar een restaurant. Dat werd Greenrebel, een ruime, open zaak op de Stationsweg met veel groen in het interieur. Je kunt er je maaltijd nuttigen op een gerecyclede stoel of die afhalen of thuis laten bezorgen.
De twee kersverse eigenaren zijn mannen met een missie: plantaardig eten maken dat simpel, smaakvol en betaalbaar is. “Je hebt niet altijd dierlijke producten nodig om iets lekker te maken, maar die boodschap is nog niet overal geland,” weet Van Tilburg. “Het is onze droom om plantaardig eten voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen we door alle keukens te vertegenwoordigen, waardoor het voor iedereen interessant is om onze gerechten eens te proberen.”
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Jansen vult aan: “Veel mensen in Nederland denken nog vanuit aardappelen, vlees en groente. Het is daarom belangrijk om met herkenbare producten te komen, zoals burgers, wraps, salades en soepen. Dat verlaagt de drempel.” Op de kaart staan onder meer de ‘ready to rendang’ (wrap met rendang van kool), de ‘cauliflower power’ (wrap met geblakerde bloemkool) en de ‘umami mania’, een broodje met een burger van champignons. Jansen: “We zijn rebels omdat we niet met plantaardige vleesvervangers werken zoals veel andere vegan zaken. Wij maken alles ‘from scratch’, met eerlijke producten van dichtbij.”
Bietenburgers bij Greenrebel
De eerste terughoudende harten zijn intussen al veroverd. Tijdens de verbouwing van het restaurant boden Jansen en Van Tilburg de bouwvakkers een lunch aan. Jansen lacht: “Stoere mannen, wier eerste reactie was dat ze toch echt vleeseters waren. Maar ze vonden onze ‘Dutch Dandy’, een knalroze broodje met een burger van bieten en bonen, hartstikke lekker!”
Ondanks de opkomst van vegetarisme en veganisme is de consumptie van vlees de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven. Begint de plantaardige revolutie op de rand van de Schilderswijk? De heren lachen. Van Tilburg: “Laten we het hopen! Wat wij in ieder geval kunnen doen, is het zo lekker mogelijk maken. Als plantaardig eten net zo lekker is als dierlijk eten, waarom zou je dan nog iets kiezen dat slecht is voor het milieu?”
Greenrebel, Stationsweg 142. Meer informatie: www.green-rebel.nl
Onze redactie biedt u dit artikel uit de krant van 29 september gratis aan. Wilt u meer lezen over politiek, cultuur, sport en gastronomie in Den Haag? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.