Culinaire Armada aan de Vliet: boottocht om je vingers bij af te likken

Zes toprestaurants slaan de handen ineen tijdens de Culinaire Armada aan de Vliet. Een boottocht van Rijswijk naar Leidschendam, met onderweg gastronomische hoogstandjes van de plaatselijke restaurantelite.

Door

Liefhebbers van lekker eten kunnen hun hart ophalen tijdens de Culinaire Armada op zaterdag 25 september. In het kader van de Vlietdagen staat dan een boottocht van Rijswijk naar de sluis in Leidschendam op het programma. Onderweg gaan deelnemers liefst zes keer aan wal om te proeven van het beste eten uit de omgeving. Dat kan bij Elea, Savarin, Villa la Ruche, Central Park Voorburg, Brasserie de Koepel en Bij Erik. De keukens van de betreffende restaurants staan deze dag aan het water.

Restaurant Elea, onder leiding van chef-kok Takis Panagakis, doet dit jaar voor de tweede keer mee aan de Culinaire Armada. Vorig jaar vanwege de pandemie op het droge, nu de echte editie met een boottocht. “De vorige keer was dusdanig leuk, dat ik dit jaar geen moment getwijfeld heb. Elea is er weer bij.”

Samenwerking

De restaurants die aan de Armada meedoen, liggen allemaal in de buurt van de Vliet. Dat is volgens Panagakis noodzakelijk, omdat er anders een grote logistieke uitdaging bij komt. “Zit je niet in de buurt, dan is het een enorm gedoe om al het eten tijdig op locatie te krijgen. Elea zit op vijfhonderd meter van de Vliet, dus als wij iets nodig hebben, kunnen we dat snel ophalen. Wel zo makkelijk, omdat het eten grotendeels ter plekke wordt klaargemaakt.”

 

Bij ons krijg je kalfswang, een heel lekkere vegetarische moussaka en een luchtige crème van truffel.
Takis Panagakis (Restaurant Elea)

 

De zes restaurants doen vaker dingen samen. Zo werd vorig jaar een benefietdiner gehouden voor hospice het Vliethuys in Voorburg. Dat was een groot succes. Ook hield Panagakis weleens een chef-wisseldiner met Marko Karelse van Villa la Ruche. “Hij kwam hier koken en ik mocht bij hem in de keuken. Het is gewoon erg leuk als er een collega bij je langskomt. Dan kom je uit je eigen routine en doe je weer nieuwe ideeën op die je later culinair kunt gebruiken.”

Het menu

Panagakis heeft in zijn gerecht een vleugje Griekenland verwerkt. “Ik ben van Griekse origine, dus in mijn gerechten zie je daar altijd wat van terug. Bij ons krijg je kalfswang, een heel lekkere vegetarische moussaka en een luchtige crème van truffel. Mij zou je er ’s nachts voor kunnen wekken.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Het gerecht dat Elea tijdens de Culinaire Armada serveert. (PR)

Het volledige menu van de deelnemende restaurants is te vinden op de website van het evenement. Behalve eten verzorgen de deelnemende restaurants ook de wijnen. Meedoen kan via een georganiseerde boottocht of met eigen vervoer. Dat kan via het water, maar lopen of fietsen is eveneens een optie.

Betekenis Armada

Armada heeft naast ‘een vloot schepen’ een tweede betekenis. In overdrachtelijke zin staat het voor ‘een zeer grote hoeveelheid’. De vraag is of ook die laatste belofte tijdens de gastronomische vaartocht wordt ingelost.

Culinaire Armada aan de Vliet, zaterdag 25 september, 12.00 tot 22:00 uur. Meer informatie: www.armadaaandevliet.nl en www.restaurantwandeling.nl/route/armada

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 16 september 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van