Chef-kok Marcel van der Kleijn opent ’s-Gravenhaagsche Eet- en Drinkgelegenheid

De meeste horecaondernemers zijn nog nauwelijks bekomen van de lockdown of Marcel van der Kleijn opent alweer zijn vijfde zaak, ook als ode aan Ron Goedvolk en diens beroemde ‘inrichting’.

Door

De befaamde horecazaak De ’s-Gravenhaagsche Eet- en Drinkinrichting van de in 2013 overleden ‘burgemeester van de Denneweg’ Ron Goedvolk en zijn vrouw Ariane is vorige week nieuw leven ingeblazen door de bekende Haagse chef-kok Marcel van der Kleijn (53).

Dertig jaar lang (vanaf midden jaren zeventig) was het een plek voor ‘tout La Haye’. De eigenaren verwelkomden Haagse prominenten als zakenvrouw Sylvia Tóth, Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema en filmregisseur Paul Verhoeven. Van der Kleijn, die Goedvolk goed kende, brengt een ode aan hem. “We geven zijn zaak terug aan de stad.”

Al heeft hij de naam ietsje aangepast: ‘drankinrichting’ is ‘drankgelegenheid’ geworden. “Eerlijk gezegd kwam mijn dochter daarmee. Die zei: ‘Pa, een inrichting, dat kan echt niet meer. Je associeert het toch met eh…,’ nou ja, ze had wel een punt, vond ik. Gelegenheid klinkt ook chic trouwens.”

Marcel van der Kleijn: vijf zaken

Met deze nieuwe aanwinst bestiert de in Zeeland geboren chef nu binnen een straal van één kilometer vijf zaken: Calla’s (Michelinster), Oogst (Bib Gourmand), Tapisco (Bib Gourmand), BIT en dus deze jongste telg van de familie aan de Hooistraat 1, op de hoek met de Denneweg.

 

We geven Goedvolks zaak terug aan de stad.
Marcel van der Kleijn (Haagse chef-kok)

 

Van der Kleijn neemt daarmee een onverwachte stap, zeker in deze periode. De meeste horecaondernemers zijn nog nauwelijks bekomen van de lockdown. Van der Kleijn grinnikt als hij de vraag krijgt waarom hij in hemelsnaam juist nu een nieuwe zaak begint. “Het was ook helemaal niet de bedoeling. Maar ja, soms komen er kansen voorbij. Zie je die man die achter ons koffiedrinkt? Dat is de eigenaar van dit pand, zet zijn naam maar niet in de krant. Ik weet niet of hij dat wil. Maar goed, hij is een bekende vastgoedman, net geen Quote 500 meer. Zes weken geleden zaten we samen. De zaak stond al een jaar leeg en hij zocht een nieuwe huurder. Na een kop koffie waren we eruit. Zo snel is het gegaan.”

Kyan van Bommel

Wat in zijn voordeel werkt, vertelt Van der Kleijn, is dat hij geen geld hoeft te lenen van een bank. “We hebben wat vet op de botten. En het loopt allemaal best aardig, hoor. Calla’s en Oogst bijvoorbeeld zitten elke avond vol. Zeg, nu we hier toch zitten: wil je wat drinken? Ik heb al gerechtjes besteld, kun je meteen kennismaken met de kookkunsten van onze nieuwe chef-kok Kyan. Samen bedenken we de gerechten.”

Kyan van Bommel legt met zijn keukenpincet een cressje op een gerecht. | Foto: Eveline van Egdom

Kyan van Bommel is voor velen nog een onbekend gezicht in Den Haag. Van der Kleijn leerde hem kennen toen Van Bommel op een dag belde met de vraag of ie een staartstuk mocht lenen. “Hij werkte toen nog bij De Salon van Fagel aan het Noordeinde. Kende ik helemaal niet. Kwam ie buigend mijn restaurant binnenlopen.” Grijnzend: “Blijkbaar kende hij mij wel.”

 

Ik heb niet de wens om hier ook een ‘Bib Gourmand’ van te maken. Het moet vooral toegankelijk blijven.
Marcel van der Kleijn (Haagse chef-kok)

 

En Van Bommel bleef maar langskomen. “Toen zei ik op een dag: ‘Joh, kom gewoon voor ons werken.’ Hij is goed creatief, dus hij krijgt hier een kans om te groeien.”

Pop-uplocatie

Voorlopig communiceert Van der Kleijn nog aan zijn gasten dat dit een pop-uplocatie is. “We beginnen in september aan de restyling, de gerechten zijn mooi, maar mensen moeten het nog wel even doen met het oude bestek van Oogst. Wat dit gaat worden? Een internationaal café-restaurant. Je kunt een scherp geprijsd driegangenmenu krijgen, maar ook een broodje eten.” Daarna: “Geen broodje kaas, hè?!”

De chef pakt de kaart erbij. “Een pianida met scharrelkip, ansjovis en parmezaan,” leest hij voor. Ondertussen zet Van Bommel een gazpacho van groene tomaten en gamba’s voor zijn neus.

Groene gazpacho met tomaat, olijf en gamba. | Foto: Eveline van Egdom

“Gewoon goed eten, zoals je dat van me gewend bent. Seizoensgebonden producten, dus elke twee maanden een nieuwe kaart. Ik heb overigens niet de wens om hier ook een ‘Bib Gourmand’ van te maken. Het moet vooral toegankelijk blijven.”

Dit is een ingekorte versie van het interview met Marcel van der Kleijn. 

Wilt u verder lezen? Koop dan de papieren krant Den Haag Centraal. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant. Verder kunt u zich hier aanmelden voor onze wekelijkse nieuwsbrief. En kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s.

Bekijk meer van