Het piept en kraakt in de Haagse ziekenhuizen

Meer dan de helft van de ic-bedden in de regio wordt bezet door patiënten met Covid-19. De Haagse ziekenhuizen zeggen tegen hun grenzen aan te lopen.

Door

Er zijn grote zorgen bij de ziekenhuizen over het aantal coronapatiënten dat zich gaat melden in de komende periode. Dat zegt Denise Altena, manager van het Regionaal Netwerk Acute Zorg West, grofweg gevormd door de driehoek Noordwijk-Gouda-Westland. “Wij steunen de beslissing van het kabinet om geen versoepelingen van de lockdownmaatregelen door te voeren dan ook zeer.”

Dinsdag liggen er 79 patiënten met Covid-19 op de intensive care (ic) van een van de ziekenhuizen in de regio. In totaal telt de regio 139 ic-bedden. Op de gewone verpleegafdelingen houden 190 mensen die besmet zijn met het coronavirus een bed bezet. “Dit is een dagkoers,” benadrukt Altena. “De cijfers fluctueren, maar vertonen een stijgende lijn. Daarbij valt op dat het aantal mensen in de leeftijdsgroep van 41 tot 60 jaar toeneemt. Tachtigplussers zien we niet meer. Die zijn inmiddels gevaccineerd. De druk op het personeel is hoog. Op regionaal niveau zijn we dagelijks bezig de puzzel te leggen.”

Eerder deze week meldde het RIVM 8288 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal in twee weken. Ruim 2500 mensen liggen in heel Nederland met corona in het ziekenhuis, van wie bijna achthonderd op de ic.

Zorg uitstellen

Haaglanden Medisch Centrum (met de locaties Westeinde, Bronovo en Antoniushove) en het HagaZiekenhuis (Leyweg) onderschrijven volledig dat het aan alle kanten piept en kraakt.

Rins van Kouwen van HMC: “Het wordt steeds lastiger om alles rond te krijgen. We lopen hierbij tegen de grenzen aan, zowel van wat we van ons personeel kunnen vragen, als hoe we verder kunnen opschalen.”

 

We moeten weer een groter deel van onze reguliere zorg uitstellen.
Rins van Kouwen (HMC)

 

De acute en medisch urgente zorg is gedurende de hele coronapandemie verleend en gaat ook in deze derde golf door, zegt Van Kouwen. “Maar doordat we meer bedden op de kliniek en ic hebben vrijgemaakt voor coronapatiënten, moeten we een groter deel van onze reguliere zorg weer uitstellen.” Het gaat hierbij om de zogenoemde klasse 3-zorg: klachten zonder acuut gezondheidsgevaar, zoals bijvoorbeeld knie- en heupoperaties, maar ook maagverkleiningen en bepaalde keel-, neus- en ooroperaties.

Nijpende situatie in ziekenhuizen

Marnix Beekmans van het HagaZiekenhuis zegt dat de situatie aan de Leyweg niet anders is. Aan het begin van de week werden zeventien van de 24 ic-bedden bezet door Covid 19-patiënten. Hoe nijpend de situatie is, blijkt uit het feit dat hartoperaties soms niet kunnen doorgaan omdat er geen plekken op de ic beschikbaar zijn.

Uit een maandag in dagblad Trouw verschenen reportage blijkt dat er geen gebrek is aan bedden en apparatuur, maar vooral aan gekwalificeerd personeel; ic-personeel is niet van de ene op de andere dag opgeleid. Wat zorgen baart, is dat de patiënten nu overwegend jonger zijn dan bij de vorige golven.

Helikopters

De druk op de ziekenhuizen betekent ook dat patiënten vanuit de Haagse ziekenhuizen soms moeten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Het kan ook zijn dat in Den Haag juist patiënten worden opgenomen uit andere delen van het land. Volgens Beekmans van het HagaZiekenhuis zijn er in het afgelopen weekeinde twee patiënten per helikopter vervoerd naar Maastricht en Apeldoorn.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Foto: Erwin van der Lem

Dat gebeurde via het Zuiderpark. Het HagaZiekenhuis gebruikt een van de speelweiden als landings- en opstijgplek, omdat er rond de locatie aan Leyweg wordt gebouwd. Ook vanuit HMC Westeinde zijn recent twee patiënten per helikopter vervoerd. In dit geval naar Maastricht en Winterswijk.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 15 april 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van