Restaurant Ethica veilt voor voortbestaan

Van duurzaam tot ondergang kan in coronatijd een korte weg zijn. Restaurant Ethica probeert met een veiling en ‘online cook along’-workshops het vege lijf te redden. En dan wel de terrassen vlug open, alsjeblieft!

Door

Een nachtmerrie, noemt Robin Collard (40) het. In 2019 opende hij – mede dankzij een crowdfundingbedrag van een ton – samen met zijn partner Joske Meijer (41) het restaurant Ethica aan de Dunne Bierkade. De ambitie was groot: ze wilden de duurzaamste eetgelegenheid van Den Haag worden. Schoonmaakmiddelen vervaardigen ze zelf van Marseillezeep en etherische oliën. Op de kaart: overschotsdieren, zoals schipholgans, politiepaarden en rivierkreeftjes.

 

Overigens was tachtig procent van hun menu vegetarisch. Groentes kwamen uit een grote moestuin in Bleiswijk. Op het terras, waar je op een van de vijftig groene stoelen kon zetelen, stonden fruitbomen.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Joske Meijer en Robin Collard van restaurant Ethica. (Door: Brian Mul)

Negen maanden was het restaurant open. De eerste 25.000 euro hebben ze niet kunnen aflossen, en het ziet er ook niet naar uit dat ze aan de volgende aflossing kunnen voldoen. Collard voelt zich bezwaard. “Het zijn vooral vrienden en kennissen die ons hebben gesteund. Daar zitten ook andere ondernemers bij die het nu zwaar hebben.” De achterstanden zijn inmiddels opgelopen tot anderhalve ton.

Laatste strohalm Restaurant Ethica

Sinds de eerste lockdown heeft de mede-eigenaar van het restaurant zichzelf niet meer uitbetaald. “Joske werkt twee dagen in het onderwijs, daar betalen we nu onze vaste lasten van.” Er is nog een personeelslid over: de kok. “Van de cadeaupakketten en afhaalmaaltijden betaalden we tot nu toe zijn salaris, maar daar zijn we nu mee gestopt, want er is geen geld meer voor boodschappen. Ik slaap al een jaar slecht. We weten het niet meer.”

Als laatste strohalm hebben Collard en Meijer nu iets bedacht: ‘online cook along’-workshops, zoals kimchi maken en wecken. Bovendien veilen ze alle inventaris die op dit moment niet noodzakelijk is: van een bloemenservies tot hun eigen autobussen. Twee weken lang kan er geboden worden op hun inventaris. Op zaterdag 27 maart wordt dit ‘live event’ uitgezonden op YouTube. “Het idee is dat mensen belachelijke prijzen bieden. Op de dag zelf kun je vooraf bij ons je borrelpakket ophalen, zodat we met z’n allen kunnen borrelen en proosten, hopelijk op het voortbestaan van Ethica. Want als in april de terrassen opengaan, dan gaan we weer draaien.”

Ethica Restaurant, Dunne Bierkade 34-35. Meer informatie: www.ethicarestaurant.nl/veiling-ethica

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 11 maart 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van