Haagse ziekenhuizen bouwen coronabedden snel af
Ziekenhuizen in Den Haag bouwen in rap tempo het aantal coronabedden af. Ze verwachten geen nieuwe piek, ook al gaat zaterdag bijna alles weer open, zoals theaters en de horeca.
“We bouwen de bedden af, en best snel ook,” zegt Mariëlle Bakker, woordvoerder van het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg). Ze zijn overbodig geworden, want het aantal ziekenhuisopnames neemt sterk af. Dat komende zaterdag een groot deel van het openbare leven weer aanvangt, zal daar weinig invloed op hebben, verwacht het ROAZ, dat zorgt voor een goede verdeling van coronapatiënten over ziekenhuizen in de regio. De afname van Covid-patiënten in de ziekenhuizen ‘rechtvaardigt’ de versoepelingen, zegt Bakker. “We zien een duidelijk positief effect van de vaccinaties.” Veel medewerkers vinden de komende periode desondanks ‘spannend’, aldus een woordvoerder van het HagaZiekenhuis.
Gevaccineerde Nederlanders – inmiddels een groot deel van de bevolking – belanden nauwelijks nog in de ziekenhuizen met corona. “We zien alleen nog mensen die geen vaccinatie wilden. Die hebben dan toch wel spijt. Daarom blijven we oproepen om die prik te nemen.”
De Haagse ziekenhuizen, Haga en HMC, bouwen de Covid-bedden stap voor stap af, vertelt de ROAZ-woordvoerder. “We gaan terug naar de normale situatie.” Hoelang dat precies gaat duren, is nog niet bekend. Op dit moment heeft het HagaZiekenhuis 17 bedden beschikbaar voor coronapatiënten, meldt het ROAZ. De ic telt acht bedden voor deze groep, waarvan er vijf zijn bezet. HMC heeft 21 verpleegbedden voor coronapatiënten en tien ic-bedden, waarvan er negen bezet zijn. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de crisis, vorig voorjaar, lagen er 80 tot 90 coronapatiënten in het HagaZiekenhuis, vertelde de zorgaanbieder toen in deze krant. De ic telde 28 bedden, dat zijn er nu (inclusief 14 voor non-Covid-patiënten) 22, weet het ROAZ. Vóór corona waren het er 18.
Lange ligduur
Het afbouwen gaat op de ic’s niet zo hard als op de verpleegafdelingen. Dat komt door de lange ligduur bij corona, aldus Bakker. “We zien dat het aantal opnames op de ic stabiliseert. En we verwachten dat het aantal bedden daar nu ook omlaag kan.” In het HagaZiekenhuis, verklaart de woordvoerder, liggen coronapatiënten nu nog op een speciale ‘cohortafdeling’, vanwege een tekort aan isolatiekamers, maar ‘zodra het kan’, verhuizen ze naar isolatiekamers op de gewone verpleegafdeling.
We zien alleen nog mensen die geen vaccinatie wilden. Die hebben dan toch wel spijt.
De afname van coronapatiënten betekent dat er weer meer tijd is voor de reguliere zorg. ROAZ-woordvoerder Bakker: “Die gaat weer terug naar, of is al op, het oude niveau.” Er is nog wel veel in te halen, omdat een deel van de zorg de afgelopen maanden is uitgesteld. “Op het hoogtepunt zo’n 35 procent.” Daarbij tekent de woordvoerder aan dat acute zorg ‘altijd is doorgegaan’. “Zoals oncologische behandelingen.”
Achterstand ziekenhuizen
Ziekenhuizen kunnen de achterstand niet in één keer wegwerken. Het zorgpersoneel heeft een hectische tijd achter de rug, dus is het nu zaak dat medewerkers op adem komen. “We hebben aandacht voor het welzijn van de medewerkers die al maanden extra zware diensten draaien. Ze moeten bijvoorbeeld even op vakantie kunnen.”
Met name ‘sommige operaties waar ic-zorg voor nodig is’, zijn uitgesteld. “In de regio kijken we samen met onder meer huisartsen en verpleeghuizen hoe we dat gaan inhalen.” Dat is nog wel een uitdaging, voorziet het HagaZiekenhuis. “Om die inhaalslag te kunnen maken, hebben we meer dan honderd procent van de reguliere bezetting nodig, maar die extra medewerkers zijn er bijna niet.”
De dalende tendens in het aantal besmettingen blijkt duidelijk uit de cijfers van de GGD. Vorige week werden 703 Hagenaars positief getest. De week ervoor waren het er 967 en de week daarvoor nog 1249.
Dit artikel uit de krant van 3 juni 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.