Haagse horecazaken mogen hun terrassen tijdelijk vergroten (foto’s)

Als de horeca morgen (maandag 1 juni) weer gasten ontvangt, mogen de terrassen tijdelijk uitdijen. De versoepeling moet bij ondernemers de pijn van de coronadreun verzachten.

Door

In menig agenda staat maandag 12.00 uur met dikke stift genoteerd. Op Tweede Pinksterdag kan vanaf het middaguur de horeca eindelijk weer gasten ontvangen, zij het beperkt. In restaurants en cafés mogen hooguit dertig klanten vertoeven, zolang die in het etablissement anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden – huisgenoten uitgezonderd.

Reserveren is verplicht en de restaurants zullen gasten vooraf vragen of ze virusklachten hebben. Ook de terrassen gaan weer open. In de buitenlucht zijn de regels minder rigide. Reserveren is niet verplicht (wel handig) en op het terras geldt geen maximum aantal personen, maar wel de anderhalvemeterregel. Tafeltjes moeten verder uit elkaar staan, waardoor er minder klanten op het terras passen.

Als tegemoetkoming heeft het stadsbestuur een tijdelijke terrasversoepeling ingevoerd. Alle horecazaken met een terras mogen dat met een kwart uitbreiden, zolang er genoeg ruimte blijft voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten. Cafés die langs de gevel een terras willen opzetten, hoeven dat (zoals gewoonlijk) slechts te melden bij de gemeente. Ondernemers zonder terras of ruimte op de stoep mogen creatief zijn, bijvoorbeeld door een parkeerplaats te gebruiken. Een vergunning is niet nodig, alleen een plan en een situatieschets, die het stadhuis binnen drie werkdagen belooft te behandelen. Bij de gemeente zijn inmiddels tientallen verzoeken binnengekomen.

Terrassen

“Het is een kleine stap,” zegt Dominique Nepveu over de versoepeling. Hij is salesmanager bij Somhoreca, dat op het Plein vijf horecazaken uitbaat. “Bij het oude terras zouden we veel verlies draaien,” vertelt hij. “Door de uitbreiding van 25 procent zitten we bijna op het hetzelfde aantal zitplaatsen als normaal.”

[Tekst gaat verder onder foto’s.]

Haagse horecazaken maken zich klaar voor de heropening op Tweede Pinksterdag. (Foto’s: DHC/Brian Mul)

Een kleine stap, niettemin, want met volle terrassen en dertig eetgasten binnen draaien de tenten van Somhoreca hooguit dertig procent van de normale omzet. “Het is nog steeds niet rendabel,” aldus Nepveu. De horeca op het Plein leunt zwaar op groepen en zakelijke klanten, zoals ministeries, en de clubavonden in het weekend.

Strand

Voor veel ondernemers komt de terrasversoepeling als geroepen. Zo kunnen de paviljoens op het strand hun terrassen tien meter richting zee uitbreiden. In het ‘vak’ waar ze doorgaans speeltoestellen en loungebanken opstellen, mogen ze vanaf maandag tijdelijk een terras neerzetten. Niet alle horeca kunnen uitdijen. “Voor ons is er helaas weinig ruimte om uit te breiden,” vertelt Tessa van der Putten van lunchroom John & June’s in de Prins Hendrikstraat. “Het is lastig om er een parkeerplaats bij te nemen. De volgende staat helemaal voorbij de buren. Dat is te ver weg, dan kunnen wij onze gasten niet goed bedienen.”

Vanwege de anderhalvemeterregel levert haar lunchroom in aan zitplaatsen, rekent Van der Putten voor. “Wij kunnen de hoek om gaan met ons terras, alleen zit je daar in de schaduw en onder een boom. Daar bestaat de kans dat je ondergepoept wordt door de vogels.”

Terrassen in het Zeeheldenkwartier

In de populaire, maar krappe straat in het Zeeheldenkwartier is het centimeterwerk. Ook Pim Coffee moet het met beduidend minder stoelen stellen, vertelt Sharon Siebert. “Normaal hadden we dertig zitplaatsen buiten. Nu misschien tien.” Ze heeft haar oog laten vallen op de parkeerplaats naast haar terrasbak. “25 procent erbij, dat is maar een klein stuk van die parkeerplek.”

Ze gaat er alles uit halen. “We maken er een soort stadstuin van, met een tapijt van nepgras en veel planten. Binnen hebben we enorm verbouwd. Daar staan nu allemaal coronaproof huisjes voor maximaal dertig gasten.”

Verder lezen? Het volledige verhaal over de heropening van de Haagse terrassen staat nu in de papieren editie van Den Haag Centraal. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant en meldt u zich aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van