Creatieve leus ‘Hou je Haags’ is trending

Ondernemers moeten creatief zijn in deze crisistijd, en daar hoort ook een creatieve aanmoediging bij. Dus laat Lex Rijkers Meinen de leus ‘Hou je Haags’ overal opduiken.

Door

Opeens is ‘Hou je Haags’ een trending topic. De hashtag siert allerlei posts op socialmedia en ook op posters duikt de leus in kapitale letters op achter Haagse ramen. Lex Rijkers Meinen, van het creatieve bureau Team Typisch, is de bedenker van deze Haagse beweging die op deze manier ondernemers een steuntje in de rug wil geven.

“Voor de gein hadden we twee weken geleden een poster met de tekst ‘Hou je Haags’ in een mupi gefotoshopt. Daar werd enthousiast op gereageerd. ‘Waar kan ik die poster afhalen?’, mailden mensen ons. Toen hebben we er maar meteen vijfhonderd van laten printen. We sturen ’m nu kosteloos op naar wie maar wil.”

Hou je Haags

Ondertussen heeft ook de gemeente de actie opgepikt en spreekt Pat Smith, de nieuwe nachtburgemeester van Den Haag, zijn stadgenoten via een filmpje bemoedigend toe: ‘Het gaat goed komen, Den Haag.’

Dat denkt Rijkers Meinen ook. Op zijn online-stadgids ‘Den Haag To Go’ staan normaliter tips voor nieuwe eettentjes, hippe winkels en culturele uitjes. Vóór de corona-uitbraak was hij bezig met een promotiefilmpje voor Het Nationale Theater. “Daar zijn we nu even mee gestopt, maar dat betekent niet dat we bij de pakken neer gaan zitten. We voelen ons betrokken bij de lokale ondernemers, via ons platform kunnen ze hun initiatieven promoten.”

Rood Met Witte Stippen

Vorige week maakte ‘Den Haag To Go’ een item over de sprookjesachtige winkel ‘Rood Met Witte Stippen’ aan de Beeklaan 303.

De online-voorleessessie van kinderwinkel Rood Met Witte Stippen. (Foto: Melvin Tas)

“Rien en Karin, de eigenaressen, zitten elke dag om 14.30 uur klaar om op Facebook live de leukste kinderboeken voor te lezen. Inclusief de bijbehorende liedjes en attributen. Ze betrekken de jonge kijkers al zingend en lezend bij het verhaal.” Grinnikend: “Zo kunnen de kinderen nog iets leren en heb je als ouder twintig minuten de handen vrij.”

 

Nu de horeca dicht is en je thuis moeten blijven, staan mensen weer massaal in de keuken.
Lex Rijkers Meinen (Team Typisch, creatief bureau)

 

Voor thuiszitters met te veel energie heeft Den Haag To Go work-outtips van diverse Haagse sportscholen online gezet, compleet met bijpassende muziek. “Via onze podcast kun je ‘De lijst van’ beluisteren, een muzieklijst van je favoriete Haagse plek. Dat kan dus een sportschool zijn, maar ook een koffietentje als Tiger Shark in de Badhuisstraat.”

‘Weekly update’

Via diezelfde podcast geeft Rijkers Meinen samen met Den Haag FM elke dinsdagochtend een ‘weekly update’. Deze week stonden restaurants met een uitgebreide take away-brunch op het programma. “Laatst hadden we een item over Monica Braccini van restaurant Da Braccini. Dat liep zo goed, dat ze na zaterdag even op adem moest komen.”

Maar op het Facebook-account van de Italiaanse eetgelegenheid staat ondertussen alweer een take away-paasmenu. Ondernemen in crisistijd vraagt om flexibiliteit, zo blijkt maar weer. Juicy Juice die zijn gezonde sapjes voor 95 procent aan de horeca levert, heeft zijn strategie ‘180 graden gedraaid’. “Gembershots en groentesappen bezorgen ze nu aan particulieren op maandag en donderdag. Het is belangrijk om gezond te blijven.”

Paul Vogelezang van Juicy Juice levert nu aan particulieren. (Foto: Melvin Tas)

Op de site van Den Haag To Go staat een vloeibaar vitaminerecept: de Juicy Juice-booster. Het delen van culinaire tips slaat aan, weet Rijkers Meinen. “Nu de horeca dicht is en je thuis moeten blijven, staan mensen weer massaal in de keuken. Het online-chocoladetaartrecept van lunchroom Blossom was een groot succes.”

Ook duurzaam

Goed, nog meer tips? Rijkers Meinen schudt ze zo uit zijn mouw. “Hoeveel wil je er nog horen? We hebben laatst een artikel geschreven over ‘Free Beer Co’ op de hoek van de Prinsestraat en de Molenstraat. Dat is een onafhankelijke brouwerij waar je je lege fles van een liter of meer kunt inleveren via een luikje in de deur. In de zaak maken ze de fles grondig voor je schoon. Daarna kun je via de intercom aangeven of je hetzelfde brouwsel wilt of voor een andere smaak gaat. Een bezoek aan de glasbak is overbodig. Nog duurzaam ook dus.”

De redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 09 april 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van