Antoon Gaemers overleden, de klokkenmaker die tijd tekortkwam

De bekende Haagse klokkenmaker en horlogier Antoon Gaemers is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19. Hij was een bekende ondernemer en werkte aan een plan voor een klokkenmuseum.

Door

Antoon Gaemers raakte vermoedelijk besmet op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht, die hij elk jaar bezocht. Hij is wekenlang verpleegd op de ic-afdeling van het HagaZiekenhuis, maar uiteindelijk bleek de strijd niet te winnen.

Gaemers stamde uit een bekend geslacht van klokkenmakers. Zijn vader, Antoon sr., vestigde zich in 1930 aan het Noordeinde. Antoon jr. werd opgeleid door zijn vader, studeerde aan de Christiaan Huygensschool voor uurwerktechniek in Rotterdam en liep stage bij een aantal vooraanstaande Zwitserse horlogefabrieken. Hij specialiseerde zich ook in antieke uurwerken en in het taxatievak. Gaemers deed alleen in echte, dat wil zeggen strikt mechanische, uurwerken. Klokken of horloges met een batterij noemde hij ‘tijdaanwijzers’.

De klokken van de koningin

In 1980 nam Gaemers de zaak van zijn vader over. In hetzelfde jaar kreeg hij de opdracht de klokkenverzameling van koningin Beatrix te restaureren. Vele jaren was hij geregeld op Huis ten Bosch te vinden om ervoor te zorgen dat alle antieke uurwerken bleven lopen en bij de tijd waren. Ook op andere voorname plekken, zoals de Raad van State en het Vredespaleis, ontfermde de specialist zich over de oude klokken. In 2002 kreeg A. Gaemers Chronometrie het predicaat Hofleverancier. Uiteindelijk zou Gaemers, bij gebrek aan een opvolger in de familie, de zaak verkopen om zich volledig te gaan toeleggen op restauratie- en taxatiewerk. Dat laatste deed hij onder meer voor het Venduehuis der Notarissen.

Bredere belangen

Gaemers heeft zich ook vele jaren ingezet voor de bredere belangen van het Noordeinde. Hij was kerkelijk actief in de St. Jacobuskerk aan de Parkstraat, waar hij ook vele jaren koorzanger was. Rond 2000 was hij betrokken bij de fondsenwerving om de grote restauratie van de kerk mogelijk te maken. Twee jaar geleden kwam hij in het nieuws in wat de OmarMunie-zaak is gaan heten. Deze tassenontwerper kwam na een omstreden deal met de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf voordelig in bezit van een kapitaal pand aan het Noordeinde. Gaemers en andere ondernemers hadden ook graag de kans gehad een bod uit te brengen, maar visten achter het net.

Een tijdmuseum als droom

Gaemers’ grote droom was het stichten van een tijdmuseum. Daartoe richtte hij de Stichting Haegsche Tijd op, die samen met andere initiatiefnemers dit voorjaar op twee plekken aan het Noordeinde initiatieven wilde ontplooien: het kenniscentrum Clockwise Studio in het oude pand van het Cleyne Huys en een open depot (toch) in de kelder van het inmiddels doorverkochte pand van Munie. Mede door de coronacrisis is onduidelijk wanneer dat alsnog gaat gebeuren. Antoon Gaemers was altijd bezig. Met zijn vak, met de kerk, met de Ridderorde van het H. Graf, waarvan hij lid was, met zijn museumplannen. ‘Ik kom eigenlijk tijd tekort’, liet hij zich ooit ontvallen.

Gaemers laat een vrouw en dochter achter. De besloten uitvaartplechtigheid is woensdag in de Parkstraatkerk. Daarna zal de rouwauto (omstreeks 14.00 uur) door het Noordeinde rijden, voor een laatste eerbetoon.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van