Robert Barker, Partij voor de Dieren: ‘Het belangrijkste is dat er een groene coalitie komt’
Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 7: Robert Barker (34) van de Partij voor de Dieren.
U slaat amper een commissie- of raadsvergadering over. Hoe doet u dat?
Robert Barker: “Ik was tot januari vorig jaar ambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ik ben daarmee gestopt om fulltime raadslid te worden; dat lukt wel, want ik heb goed gespaard (raadsleden krijgen een vergoeding, geen salaris, red.). Ik wil me vol inzetten om de idealen van de PvdD in Den Haag te verwezenlijken en zo bijdragen aan een betere wereld. Dat combineren met een gewone baan lukt niet. Het is ook mentaal beter zo.”
Wat zijn de belangrijkste punten voor de PvdD?
“We staan voor een duurzame, diervriendelijke en groene stad. Dieren, natuur en milieu zijn onze kernwaarden. Met die houding kijken we ook naar andere dossiers. We zetten ons in voor kwetsbare dieren én kwetsbare mensen. Thema’s als persoonlijke vrijheid, mededogen en duurzaamheid passen heel goed bij onze partij. Voor ons telt dus meer dan alleen dierenwelzijn.”
Stel, de PvdD krijgt de absolute meerderheid. Wat gaat u dan doen?
“In plaats van bomen kappen, bomen planten. Een veel slagvaardiger beleid om klimaatneutraal te worden. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: geen ‘leiding door het midden’ die restwarmte van de Rotterdamse haven hierheen voert. Geen tramhaltes opheffen, maar investeren in het ov. Groen in plaats van parkeerplaatsen en veilige losloopgebieden voor honden.”
In de landelijke peiling staan we op negen of tien zetels. We gaan in Den Haag voor vijf zetels.
Wat waren hoogte- en dieptepunten de afgelopen vier jaar?
Robert Barker: “Negatief is dat er telkens weer gebouwd wordt in het groen en dat er telkens wordt gekapt. Zie Madurodam, zie de Koekamp. En ook het klimaatbeleid, dat stagneert terwijl er een GroenLinks-wethouder is. Positief is dat we als PvdD best veel voor elkaar hebben gekregen. Evenementen met dieren zijn aan banden gelegd, onze voorstellen voor groene daken en het inkopen van biologische bloembollen zijn aangenomen. Het staandwantvissen is verboden, dat was ook een mooi succes. Samen met andere partijen hebben we voorstellen gedaan voor meer openbaarheid en transparantie van het bestuur, die zijn aangenomen. In algemene zin is het ook goed dat het besef dat we als gemeente anders met de aarde moeten omgaan, meer is doorgedrongen.”
Wilt u wethouder worden?
“In de landelijke peiling staan we op negen of tien zetels. We gaan in Den Haag voor vijf zetels. Wij zijn zeker bereid mee te praten over een groene, progressieve coalitie. Maar dan moeten er wel significante stappen worden gezet op het gebied van groen, klimaat en dierenwelzijn. Ik wethouder? Ik denk dat daar heel veel stappen tussen zitten. Een groene coalitie is echt het belangrijkste. Het gaat om idealen, niet om per se achter de bestuurstafel te zitten. Er zijn in deze coalitie partijen met drie zetels (PvdA en CDA, red.). Wij hebben nu twee zetels, maar ik verwacht groei. Dus ik zou niet weten waarom wij niet zouden kunnen deelnemen aan de coalitiebesprekingen.”
Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten.