Sebastian Kruis, PVV: ‘Als je blijft bouwen, blijven mensen zich hier vestigen’

Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 6: Sebastian Kruis (32) van de PVV.

Door

‘Den Haag is vol’, heet jullie programma. Waarom is bevolkingsgroei uw grootste zorg?

“In de politiek zijn we constant bezig met de vraag hoe we de bevolkingsgroei gaan faciliteren. Terwijl, niemand heeft erom gevraagd. De wegen zijn al vol, het openbaar vervoer ook, woningen zijn niet meer te krijgen en sociale voorzieningen staan onder druk. Al die dingen worden er niet beter op als er nog eens honderdduizend mensen bij komen.”

 

Moet je daarvoor niet op het Binnenhof of in Brussel zijn?

“Het is en-en. De gemeente kan zich bijvoorbeeld niks aantrekken van de taakstelling voor het huisvesten van statushouders en kan geen asielzoekers opvangen. Al die immigratie telt op. Inmiddels wordt half Den Haag bevolkt door mensen met een niet-westerse achtergrond. Verder willen wij de gemeente Westland onder druk zetten om Oost-Europese arbeidsmigranten die daar werken ook daar te huisvesten. Bijvoorbeeld in ruil voor de lightrailverbinding die zij zo graag willen.”

 

De PVV wil ook geen nieuwe sociale huurwoningen bouwen. Wat heeft de gewone Hagenees daaraan?

“Daarmee remmen we de bevolkingsgroei af. De nieuwkomers – het zijn vaak geen miljonairs uit Saoedi-Arabië – komen voornamelijk terecht in sociale woningen. Als je die maar blijft bouwen, blijven deze mensen zich hier vestigen. In plaats daarvan willen we de woningen eerlijker verdelen door in de huisvestingsverordening te regelen dat mensen die langdurig in Den Haag wonen voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Als je statushouders met voorrang kan huisvesten, dan toch zeker ook onze eigen mensen? Dit is geen uniek PVV-standpunt. Minister Hugo de Jonge zei laatst hetzelfde in de Achterhoek.”

 

Scheveningen heeft nu wel de lasten – de drukte in de zomer – maar niet de lusten.
Sebastian Kruis

 

Wat waren de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen jaren?

“Na een teleurstellende verkiezingsuitslag in 2018 staan we weer op de kaart. En onze invloed is groot geweest. Vier jaar geleden was ik de eerste die riep dat we de bevolkingsgroei moeten stoppen, nu haalt een motie daartoe bijna een meerderheid. Het dieptepunt was de dood van Willie Dille (wijlen PVV-raadslid, red.). Na haar wanhopige videoboodschap werd ze voor gek verklaard. Als een deelnemer van ‘The Voice’ zegt dat ze slachtoffer is, springt iedereen in het gelid, maar een PVV’er wordt niet geloofd.”

 

U wilt meer autonomie voor Scheveningen, een deelraad zelfs. Waarom?

“Het IJspaleis staat op enorme afstand van mensen, daarom willen we een pilot met bestuur op stadsdeelniveau. Scheveningen heeft nu wel de lasten – de drukte in de zomer – maar niet de lusten. De gemeente verdient lekker aan parkeergeld en toeristenbelastingen, maar wij willen dat die opbrengsten grotendeels ten goede komen aan Scheveningen zelf. En dat de bewoners bepalen hoe dat geld wordt besteed.”

 

Veel partijen hebben hun lokale afdelingen opgeroepen niet met de PVV samen te werken. Wordt het weer vier jaar oppositie?

“Wat ons betreft niet. We zijn politiek volwassen geworden. Met Machiel de Graaf hebben we een goede wethouderskandidaat. En als het allemaal weer te moeilijk is vanwege ons islamstandpunt, is gedogen ook een optie.”

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van