Oppositie in DHC-podcast: debatteren met samengeknepen billen

Nu het coalitieakkoord klaar is, kunnen er weer beslissingen worden genomen in de Haagse gemeenteraad. Wat betekent dit voor de oppositie?

Door

Het is nog een beetje aftasten in het IJspaleis na zes maanden coalitieonderhandelingen. “Het waren rare maanden,” vindt Lesley Arp van de SP die te gast is in de nieuwste aflevering van ‘Wegwijs in het IJspaleis’, de politieke podcast van DHC. “Coalitiepartijen durfden erg weinig tijdens de onderhandelingen. Ze wilden de boel niet op scherp zetten, dus iedereen zat met samengeknepen billen in de debatten en je kreeg ook geen duidelijke antwoorden op vragen.”

“Zolang de zak met geld niet verdeeld is, gaan de onderhandelende partijen op de rem,” beaamt Hart voor Den Haag-voorman Richard de Mos. “Eigenlijk heeft het bestuur van de stad zes maanden stilgelegen. Dat is een kwalijke zaak.”

Nu er een akkoord ligt, kan ook de oppositie weer volop aan de slag. De vraag is hoe de relatie met de coalitie zal zijn. “Het begin was niet veelbelovend,” zegt De Mos, “maar we zijn pas net begonnen.”

Het kersverse college van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA zegt samen te willen werken met de oppositie. Maar in de eerste twee debatten met het nieuwe akkoord in handen, kwam die samenwerking bepaald nog niet van de grond. Zowel De Mos als Arp is sceptisch over de uitgestoken hand van het college.

Slecht signaal

Arp is bijvoorbeeld teleurgesteld dat er zeer weinig terug te lezen is van haar initiatiefvoorstel ‘actieplan energiearmoede’. “Het is echt veel werk om dat erdoorheen te krijgen. Als oppositiepartij heb je niet veel wind mee. Anne Mulder zei in het debat als VVD-leider: ‘Dan had je waarschijnlijk geen goede financiële paragraaf.’ Nou, met alle respect: dat was bullshit. Als het echt een blanco cheque was geweest, hadden alle collegepartijen behalve de VVD er niet onder gestaan. Dit is een heel slecht signaal richting de oppositie.”

“We snappen dat de coalitiepartijen elkaar dekken en dat je afspraken maakt,” vult De Mos aan. maar ik hoop niet dat dat de mores is voor de komende jaren. Ik hoop dat ze kijken naar de inhoud van de plannen, niet naar de afzender. Als dat zo is, dan kunnen we ook wat relaxter worden op het stadhuis. Dat is ook wel nodig.”

Samenwerking in oppositie

In elk geval is de samenwerking tussen de oppositiepartijen goed. De Mos: “We hebben een heel leuke oppositie-app met elkaar gemaakt en we gaan kijken waar we elkaar kunnen vinden. En er zijn zat zaken die niet in het akkoord staan. Gun elkaar wat, dan kom je ook verder.”

De leider van Hart voor Den Haag hoopt dat het de komende tijd wat minder over hem als persoon gaat. “We hadden graag in het college gezeten, dat is helaas niet zo. Maar die woede is geventileerd. Ik sta veel meer in mijn kracht als ik vrolijk oppositie voer.”

Luister de aflevering ‘Meedoen of schreeuwen vanaf de zijlijn’ van de DHC-podcast:

Wilt u meer lezen over politiek, cultuur, sport en gastronomie in Den Haag? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

 

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van