Fatima Faïd, Haagse Stadspartij: ‘Ik word chagrijnig van mensen zonder passie’
Zij trekken de kar en moeten zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. In aanloop naar de verkiezingen interviewt DHC de lijsttrekkers. In deel 8: Fatima Faïd (56) van de Haagse Stadspartij (HSP).
Bent u een atypische lijsttrekker?
Fatima Faïd: “Sowieso. Ik ben niet gevormd door allerlei trainingen, ik ben wat meer mezelf. Soms krijg ik ook een woedeaanval. Ik ben een explosieverig type en ik word chagrijnig van mensen zonder passie. Voor mij is politiek heel belangrijk. Het is dé manier, in combinatie met buitenparlementaire acties, om dingen te veranderen. Wij vinden het ook belangrijk om in de sociale bewegingen van de stad aanwezig te zijn – van klimaat tot antidiscriminatie en armoede. Dat is wat ons anders maakt dan andere partijen.”
Welke onderwerpen geven die woede-uitbarstingen?
“Waar ik héél geïrriteerd door raak, is als we in onze bubbel blijven zitten. In het stadhuis is het makkelijk om ideeën te hebben omdat we bureaus dingen hebben laten uitzoeken. Dat wordt hier als dé werkelijkheid neergelegd terwijl het vaak heel anders is dan we hier op papier met elkaar bedacht hebben. Ga met mensen praten. Ja, dat kost veel tijd en veel geld. Maar het levert hele mooie dingen op.”
Na 23 jaar kreeg de HSP een nieuwe lijsttrekker. Is de partij anders onder u dan onder Joris Wijsmuller?
“Qua karakter wel, denk ik. Joris heeft dit natuurlijk heel lang gedaan, hij heeft alles opgebouwd en hij heeft heel veel krediet in de stad. Dat vind ik wel een beetje eng. Maar ik hoef niet met hem te concurreren of zo. Ik ben natuurlijk anders. Hij en Peter (Bos, red.) zijn wat bedachtzamer dan ik. Daarom heb ik Tim (de Boer, red.) op nummer twee. Hij heeft dat ook.”
Ik ben een explosieverig type
Is de HSP radicaal links?
Fatima Faïd: “Tsja… Wij willen gewoon een sociale stad. Ik weet niet of dat superradicaal is. We zijn een linkse partij. Ik vind het belangrijk dat iedereen gezien en gehoord wordt in de stad en dat iedereen om elkaar geeft. Solidariteit, en dat is natuurlijk een links begrip. Maar niet ‘met de armen’, maar met iedereen. Iedereen die iets met de stad wil. Er wordt nu veel gepolariseerd.”
Wat vindt u ervan dat Forum voor Democratie mee zal doen in Den Haag?
“Dat vind ik erg zorgelijk. Het debat is enorm verhard. Het gaat eigenlijk alleen maar om mensen bang te maken voor andere mensen. De stad vergrijst, en dan hoor ik: ‘We gaan de Rotterdamwet invoeren en we moeten een stop hebben op migranten.’ Dat is best wel een foute opmerking. Den Haag voor de Hagenaars? De Mos, maar ook de VVD, zegt dit soort dingen. En ook GroenLinks heeft in het college met De Mos ingestemd met de Rotterdamwet. Dat zou voor ons onbespreekbaar zijn.”
Onbespreekbaar?
“Absoluut. Weet je wat ik zo heftig vind? Mijn dochter is zeventien en haar vrienden komen uit de hele wereld. Veel gemixte kinderen ook. Als ik naar hen luister, hoor ik dat die jongeren best wel bang zijn. Die denken: wij doen er niet toe. Ze zijn verhard. Je creëert een generatie die het gevoel heeft een doelwit te zijn. Aan de andere kant zie ik dat zij wel over de hobbel heen zijn. Zij snappen dat de stad superdivers is en vinden dat heel vanzelfsprekend. Dat geeft me hoop. Mijn generatie moet die hobbel nog nemen: dit is Den Haag en dat is prima. Dat betekent niet dat je geen kritiek op elkaar kan hebben, natuurlijk. Maar het heeft niks te maken met waar je opa ooit geboren is.”
Jullie willen veel. Meer geld naar cultuur, meer geld voor afval ophalen, een lerarenbonus. Hoe moet dat betaald worden?
“De Stadspartij is van oudsher rood op het sociale, maar wel een beetje blauw op financiën. We smijten het geld niet zomaar de stad in. Wat ons betreft geen taboe op het verhogen van de ozb (onroerendezaakbelasting, red.), maar we moeten eerst kijken naar waar we het nu allemaal aan uitgeven. Kijk naar de citymarketing bijvoorbeeld en alle dure onderzoeksbureaus en externen die worden ingevlogen. Wij denken: als je een mooie, schone, sociale stad hebt met een goed cultuuraanbod, dan gaat de marketing eigenlijk vanzelf. Stop ook met parkeerplekken subsidiëren. We moeten ons wel realiseren dat de helft van de begroting landelijke taken zijn. Nieuw elan is leuk, kabinet, maar dan moet je wel over de brug komen.”
Mijn generatie moet de diversiteitshobbel nog nemen.
Jullie willen marktwerking uit de zorg en het ov, hoe dan?
Fatima Faïd: “Dat is toch niet zo moeilijk? Vroeger was dat ook zo. Een deel is landelijk geregeld. Maar we kunnen zeggen dat we niet willen dat in elke wijk tachtig bureaus zich inschrijven als thuiszorgaanbieder en allemaal reclame gaan maken. Nee, we willen er maximaal vijf die gelinkt zijn aan de wijk. Heel vaak worden dingen neergezet als een wetmatigheid. Wij geloven in creativiteit.”
Denkt u dat u HSP’ers afschrikt met een nieuwe stijl?
“Nee, we hebben juist verbreed. Een van de grootste kritieken op de Stadspartij was: jullie zijn te wit en jullie agenderen niets van wat ons is. Dat is veranderd. Er zijn er meer leden bij gekomen dan er afgegaan zijn. De harde oude kern, die zijn allemaal gewoon gebleven. Zoveel verandert er ook niet. Cultuur blijft een van de belangrijkste speerpunten. Vind je monumenten niks en wil je ze slopen om woningen te bouwen? Wil je vooral veel ondergrondse garages? Of je nou wit, zwart of wat dan ook bent, dan moet je niet bij ons zijn. Natuurlijk discussiëren we soms op het scherpst van de snede in de HSP, maar we zijn wel een gemeenschap.”
Met hoeveel zetels bent u blij?
“Met vier ben ik heel blij, maar ik ga voor vijf. Dat móét kunnen. Als het er drie zijn, dan moet ik daarover nadenken.”
Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten.