DHC-podcast, de finale: ‘Op naar de eerste crisis’

Nu het nieuwe college aan de slag is, wordt in de DHC-podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ de balans opgemaakt. Kunnen we de nasleep van de verkiezingen afsluiten? En wanneer wacht dit stadsbestuur de eerste crisis?

Door

Wordt het de opvang van asielzoekers en statushouders? Of de wooncrisis in een tijd dat steeds meer projectontwikkelaars zich terugtrekken uit grote bouwprojecten? Het nieuwe college is net begonnen, maar er gebeurt zo veel in de wereld en in Den Haag, dat het wachten is op de eerste crisis. Hoe snel is het akkoord achterhaald en moet er iets worden opengebroken?

In de laatste aflevering van het tweede seizoen van de DHC-podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ maken we ruim een halfjaar na de gemeenteraadsverkiezingen de balans op met hoofdredacteur Herman Rosenberg en verslaggever Jeroen van Raalte. Waar gaan zij op letten de komende tijd?

Amare

Rosenberg is kritisch op de cultuurparagraaf van het akkoord. “Het blijft erg mager. Sinds het cultuurbudget onder staatssecretaris Halbe Zijlstra (in 2010, red.) flink omlaag is gegaan, is het nooit meer op niveau gekomen. Dat is jammer, want Den Haag heeft de potentie om de tweede culturele stad van het land te zijn.” Daarbij verwijst hij ook naar de bouw van cultuurcentrum Amare. En hij waarschuwt, met het exploitatietekort in het achterhoofd: “Amare gaat nog heel hard terugkomen, in financiële zin.” De komende maanden gaat ook de raadsenquête over het complex spelen. Daar kijkt de hoofdredacteur naar uit.

 

Amare gaat nog heel hard terugkomen, in financiële zin

De ogen van Van Raalte zijn gericht op de energiecrisis, en dan met name de warmtetransitie in Den Haag. “Ze willen twee keer zoveel huizen isoleren, we krijgen nog de rechtszaak tegen Warmtelinq. Dat is toch een van de kurken waar de energietransitie in Den Haag op moet drijven. Er zou ook een geothermiecentrale komen. Ik ben benieuwd wat er allemaal van terechtkomt. Als er één dossier is met veel grote woorden maar met stroeve voortgang, dan is het wel de energietransitie.”

Rechtszaak

Misschien wel de grootste donderwolk die boven het nieuwe college hangt, is de rechtszaak tegen de oud-wethouders van Hart voor Den Haag, Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Die begint deze week, althans, de regiezitting. De twee politici worden onder meer verdacht van corruptie en deelname aan een criminele organisatie. Ruim 100.000 euro aan donaties aan de partij heeft het Openbaar Ministerie (OM) beoordeeld als ‘verdacht’.

De grootste donderwolk die boven het nieuwe college hangt, is de rechtszaak tegen de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui.

De inhoudelijke behandeling begint pas op 23 januari 2023, maar de zaak zal sowieso tot spanning leiden in het IJspaleis. “De verwachting is dat het OM in de eerste week de aanval zal openen,” vertelt Van Raalte. “Dat zal landelijk nieuws zijn en de details die naar buiten komen, zullen ook in het IJspaleis de boel op scherp zetten.”

De vraag is wat er gebeurt met de uitkomst. Wat als de verdachten worden vrijgesproken? Rosenberg: “De hele discussie begint misschien opnieuw of De Mos en Guernaoui terecht zijn geweerd uit het college. Er ontstaat dan een heel nieuwe situatie.” Columnist Jan Pronk is zelfs van mening dat Hart voor Den Haag in dat geval een plek moet krijgen in het stadsbestuur. “Voor de legitimiteit van de lokale democratie.”

 

Luister nu naar de laatste aflevering van seizoen 2 van de DHC-podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ met Jeroen van Raalte en Herman Rosenberg.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van