Jan Pronk in DHC-podcast: ‘Coalitie bankiert op hoop en verwachting’

Spanning in het nieuwe college is een kwestie van tijd, verwacht bestuurskundige en voormalig VVD-raadslid Jan Pronk. “Het gaat veel over wat men wil bereiken, maar niet over hoe.”

Door

De VVD is volgens Jan Pronk als grote verliezer uit de onderhandelingen gekomen. Dat schreef de bestuurskundige en voormalig VVD-raadslid vorige week in zijn column voor de DHC-podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’. Deze week is hij zelf te gast om te praten over het nieuwe coalitieakkoord.

Volgens hem komen PvdA en D66 juist goed uit de onderhandelingen. “Laat VVD en PvdA vechten en dan kan D66 achterover leunen en het compromis incasseren. Dat is vaak hun verkiezingsprogramma.” De PvdA heeft volgens hem veel binnengehaald op het woondossier en in de armoedebestrijding. GroenLinks claimt dat laatste punt ook, maar volgens Pronk is dat ‘mager’, aangezien die partij zich toch het meest zou onderscheiden met investeringen in de energietransitie.

Onduidelijk

De vijf partijen die het akkoord sloten, hebben elkaar gevonden in hun oplossing voor de gemeentefinanciën die er slecht voor staan. “Ook op spannende onderwerpen, zoals het woondossier, zijn de afspraken strak.” De rest is voor een groot deel nog onduidelijk, zegt hij. “Het gaat veel over wat men wil bereiken, maar niet over hoe. Dat is toch waar de politiek over gaat.”

Wat buiten kijf staat is dat de lasten flink worden verzwaard. De Ozb-belasting gaat omhoog, evenals de riool- en afvalstoffenheffing en de partkeertarieven. De waarschuwing was dan ook stevig. Voor de zomer kwam Piet Hein Donner, CDA-prominent en begeleider van de formatiegesprekken, naar de gemeenteraad om te vertellen waarom de vijf onderhandelende partijen er nog niet uit waren. Zijn antwoord: de financiën. Het was kommer en kwel.

 

Laat VVD en PvdA vechten en dan kan D66 achterover leunen en het compromis incasseren

 

Maar nu het akkoord er ligt, concludeert Pronk: “Zo dramatisch als het is voorgespiegeld, is het eigenlijk niet.” Dus, zegt hij, zouden de partijen eerlijk moeten zijn over de keuzes die ze maken. “De lasten worden verhoogd. Dat is een keuze. Ik vind dat er iets te veel wordt geschetst: we nemen hele moeilijke maatregelen om de gemeentefinanciën op orde te brengen. Nee, je neemt hele moeilijke maatregelen om de plannen die je zelf hebt bedacht deze zomer, te kunnen betalen.”

Spanning

Ondanks dat wel 96 pagina’s zijn vol gepend met plannen, is veel nog vaag gehouden. Pronk: “Als je kijkt naar de opbrengst van parkeren: mensen in CDA en VVD kringen vertellen mij dat dit geld allemaal naar automobiliteit gaat. Oké, dat mag je verwachten, maar dat staat niet in het akkoord. De bron voor de spanning in de coalitie is eigenlijk al gelegd.”

Het is niet duidelijk wat met welke maatregel wordt bedoeld,  welke middelen ervoor zijn en hoe het wordt betaald, vindt de bestuurskundige. “En de coalitie financiert ook zaken op de hoop en verwachting. Er is veel opgeschreven om het gevoel te hebben van grip, maar we denken ook allemaal: hoe gaat het er eigenlijk uit zien?”

Ook de invulling van de bezuinigingen is nog onduidelijk. Een positieve draai: “Misschien is er toch meer ruimte voor de oppositie dan we dachten.”

Luister nu de nieuwste aflevering “Streep eronder?” van ‘Wegwijs in het IJspaleis’ waarin Jan Pronk te gast is. Zijn column leest u hier. 

 Wilt u meer lezen over politiek, cultuur, sport en gastronomie in Den Haag? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van