Oud-gynaecoloog Pauline Ottervanger draait volop mee in Haags vaccinatiecircus

Ze is met pensioen, al vier jaar, maar staat nu weer aan de frontlinie. De Haagse oud-gynaecoloog Pauline Ottervanger werkt op volle toeren mee in het vaccinatiecircus. “Soms doe ik er even een consultje tussendoor.”

Door

Haar loopbaan zat erop, maar vier jaar later voelt oud-gynaecoloog Pauline Ottervanger (66) – bekend van haar strijd om de overgang bespreekbaar te maken – zich geroepen om haar doktersjas weer aan te trekken. Ze werkt nu op volle toeren mee in het vaccinatiecircus. In de strijd tegen corona zijn alle handjes hard nodig. Afgelopen weekend zag haar rooster er zo uit: vrijdag van 07.30 tot 16.00 uur aan de slag, zaterdag van 15.00 tot 20.30 uur en dan zondag nog eens van 07.45 tot 13.15 uur. Onbekommerd op je dooie gemakje opstaan is er niet meer bij voor de gepensioneerde dokter. En dat is even wennen na jaren van vrijheid.

Zoals Ottervanger zijn er velen, artsen die ontwaken uit de sluimerstand en van de ene op de andere dag weer full speed meedraaien als medicus. Ze zijn hard nodig. Ottervanger: “Als je nog werkt, kun je dit er niet even bij doen, dus moeten we het hebben van gepensioneerden.”

Hele belevenis

In een dagboekverslagje dat ze rondstuurt aan vrienden schrijft ze: ‘Op vrijdag de 15de de eerste werkdag. Voor [de vaccinatielocatie in] Leiden zelf ook de eerste werkdag, dus burgemeester en pers op bezoek. Wekker op 06.20 uur, dat op zich is al een hele belevenis voor een gepensioneerde.’

Toen de Haagse de oproep zag van ‘Extra handen voor de zorg’ meldde ze zich direct aan. Normaal zou haar BIG-registratie, die je nodig hebt om als zorgverlener je vak te mogen uitoefenen, afgelopen januari verlopen zijn. Dan zou ze arts af zijn. Vanwege de coronacrisis is de einddatum voorlopig opgeschort.

 

Ik vind het handig om samen te werken met een gepensioneerde huisarts, die heeft kennis op alle terreinen.
Pauline Ottervanger

 

In vliegende vaart is ze, net als duizenden anderen in de regio, klaargestoomd om in het vaccinatiecentrum aan de slag te gaan. Ze schrijft: ‘In korte tijd werd ik overladen met mails, contracten, een geheimhoudingsverklaring, een verklaring van goed gedrag en nog meer wat ik alweer vergeten ben. Moest e-learnings doen, oprecht zenuwslopend op je ouwe dag, maar ik ben geslaagd.’

Ottervanger werd goedgekeurd. ‘Zeker toen ik kon zeggen dat mijn fijne motoriek nog in orde is.’ De gynaecoloog in ruste leert vaccins bereiden en prikken, maar uiteindelijk krijgt ze een andere taak toebedeeld, die van medisch supervisor. ‘Best een mooie titel.’ Juist aan mensen die deze rol kunnen vervullen is veel behoefte. “Er hebben zich veel artsen in opleiding aangemeld. Die hebben tijd, want hun coschappen gaan voorlopig niet door, maar ze hebben de papieren nog niet om op te mogen treden als supervisor. Daarom hebben we de gepensioneerden nodig.”

Verzakking

De artsen controleren of mensen die een aandoening hebben veilig gevaccineerd kunnen worden. “Bijna altijd is dat zo, maar we moeten er wel even naar kijken.” Iedereen die zich laat vaccineren, moet een formulier invullen om aan te geven of er medische problemen spelen. Is dat het geval, dan ga je standaard even bij de arts langs, voordat de prik wordt gezet. Soms komt Ottervangers achtergrond als gynaecoloog goed van pas. Zo had een mevrouw ingevuld dat ze onder controle stond ‘voor een [baarmoeder]verzakking’. ‘Toen kon ik fijn ouderwets een consultje doen. En ze mocht van mij gevaccineerd worden!’

Ook komen alle mogelijke aandoeningen buiten haar vakgebied voorbij. “Daarom vind ik het handig om samen te werken met een gepensioneerde huisarts, die heeft kennis op alle terreinen. Al kom ik er uiteindelijk altijd wel uit, hoor.”

 

Het is mooi om zo je steentje te kunnen bijdragen, vind ik, en omdat we in lockdown zitten, is er verder toch niks te doen.
Pauline Ottervanger

 

De arts is er ook voor als mensen na het vaccineren last krijgen van bijwerkingen. Dat komt overigens maar zelden voor, weet Ottervanger. “Af en toe heeft iemand last van duizelingen of paniek. Sommige mensen vinden het erg spannend. Het hele jaar heeft corona hun leven beheerst en nu krijgen ze die prik.”

Als eerste was een deel van het zorgpersoneel aan de beurt. “Zo’n 95 procent was vrouw.” Nu komen de kwetsbare ouderen langs. Daarmee heeft ze het iets drukker gekregen. “Het zijn de 90-plussers die nog mobiel zijn. Ze hebben meer aandoeningen waar we naar moeten kijken. Ze lopen ook langzamer, dus het gaat allemaal iets minder snel.”

Meedraaien in vaccinatiecircus

Door haar verhaal te doen hoopt de gepensioneerde gynaecoloog dat andere artsen haar voorbeeld volgen. “Mensen om de vaccins te bereiden en om te prikken zijn er genoeg, maar artsen niet. Het is mooi om zo je steentje te kunnen bijdragen, vind ik, en omdat we in lockdown zitten, is er verder toch niks te doen.”

Ottervanger werkt op twee verschillende locaties, in Leiden en in Den Haag, bij het stadion van ADO. Tijdens een dienst staan er dertig tot veertig mensen paraat. “De GGD’s hebben dit waanzinnig goed georganiseerd. Onderling is er een hele goede sfeer en het is dankbaar werk. Ik heb bewondering voor al die mensen die hier, soms naast hun gewone werk, zo gemotiveerd bezig zijn.”

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 28 januari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van