Zelfde vuurwerkvrije zones, meer buurten zonder knallen

Ook deze jaarwisseling mag niet overal geknald worden. Op 23 locaties in de stad is vuurwerk uit den boze. Nog eens 31 buurtinitiatieven verkiezen vrijwillig stilte op straat boven het knalwerk van rotjes en vuurpijlen.

Door

De gemeente heeft dezelfde vuurwerkvrije zones aangewezen als vorig jaar. Alleen door de verhuizing van knaagdierenopvang Het Knagertje is het nu niet het Westhovenplein in Moerwijk maar de Stieltjesstraat in Laak waar straks geen vuurwerk mag worden afgestoken.

De zones zijn ingesteld rond de vier ziekenhuizen, vijftien stads- en kinderboerderijen, drie dierenasiels en de Hofvijver. Aan de Lange Vijverberg organiseert de gemeente een professionele vuurwerkshow. Deze is op oudejaarsavond live op tv (NPO) te zien.

Ook kunnen buurtbewoners dit jaar wederom samen overeenkomen geen vuurwerk af te steken. De gemeente verstrekt kartonnen borden aan deze buurtinitiatieven, waarmee die hun vuurwerkvrije zone kunnen markeren.

De politie handhaaft niet. Het is aan bewoners om onderling tot werkbare afspraken te komen. “We zitten nu al op 31 buurtinitiatieven, dat is heel mooi,” zegt de woordvoerder van burgemeester van Pauline Krikke. “Al dertien meer dan vorig jaar.” De buurtinitiatieven zijn vooral in Escamp (10) en Loosduinen (9). Tot en met Kerstmis kunnen mensen zich aanmelden.

Oogje in het zeil tijdens vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling zullen opnieuw vrijwilligers een oogje in het zeil houden. Anders dan vorig jaar werft de gemeente deze hulptroepen niet meer via wijkorganisaties, maar individueel. Voorheen leverde onder meer de As-Soennah Moskee vrijwilligers voor de Schilderswijk Maar deze praktijk was de rechtse partijen in de gemeenteraad een doorn in het oog. “Ons beeld is dat er net zoveel vrijwilligers meehelpen als vorig jaar,” aldus Krikkes woordvoerder. Tientallen nieuwe vrijwilligers hebben zich aangemeld.

Standaardportret
Bekijk meer van