Binnenkijken bij statushouders

Groot, grijs en ongezellig. Zo oogt de nieuwste huisvesting voor statushouders aan de Anna van Hannoverstraat 4. Binnenkort komt een bont gezelschap wat leven in de brouwerij brengen. Buurtbewoners konden vast een kijkje nemen.

Door

Na twee jaar van onzekerheid is eindelijk duidelijk wat er gaat gebeuren in de voormalige hoofdvestiging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) naast station Laan van NOI. Het ene deel van het pand wordt afgesloten en klaargestoomd voor herontwikkeling, het andere gaat een heuse ‘co-working space en community’ huisvesten. Dat betekent dat start-ups, 175 studenten en tot nu toe ruim 50 statushouders (vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning) er samen gaan leven. Een oud-werknemer van het ministerie heeft haar twijfels bij de nieuwe bestemming. “Ik vind het idee dat mensen hier komen wonen ongemakkelijk. Natuurlijk heeft iedereen goed zijn best gedaan, maar ik twijfel aan de kwaliteit. Zo zie ik dat er bij de toiletten veel kieren en gaten zitten. Dit zal allemaal goed onderhouden moeten worden.”

De toekomstige bewoners van het pand worden zorgvuldig uitgekozen, zo vertelt een medewerker van de gemeente tijdens een open dag voor de buurtbewoners. De statushouders zijn jong, achttien tot dertig aar oud, en de meesten komen er alleen te wonen. Er worden iets meer mannen dan vrouwen verwacht, maar beide groepen krijgen gescheiden woongemeenschappen. Hoewel de nieuwkomers diverse achtergronden hebben, komt het merendeel uit Eritrea of Syrië. Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, wonen) is erg blij met het project: “Door middel van dit soort initiatieven wil Den Haag statushouders snel een plek bieden in de samenleving. Vanuit het Jeugd Interventie Team zal ze intensieve begeleiding worden geboden. Ook is er vanuit de bedrijfjes en de studenten een inspanningsverplichting.” Dat houdt in dat er bijvoorbeeld een stageplek moet zijn voor een statushouder, of dat studenten een op een iemand gaan begeleiden.

Kunstzinnig

De statushouders zelf zijn verplicht een studie te volgen, stage te lopen of te gaan werken. Hier komt het project ‘Anna & Co’ van de gemeente om de hoek bij kijken. Mijke Rousseau van Anna Vastgoed legt uit: “We hebben zo’n 20 tot 25 werkruimtes en een grote expositieruimte beschikbaar in dit gebouw, die plaats bieden aan ondernemers. We hopen op een mooie mix van verschillende bedrijfjes, zoals bijvoorbeeld een kunstzinnig project, sociale initiatieven of een fietsenwerkplaats. Dat de ondernemingen die zich hier gaan vestigen iets bieden voor statushouders, is een vereiste. Het doel is uiteindelijk verbinding.”

Het project kwam er niet zonder slag of stoot. In 2015 kwam het gebouw in het nieuws toen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, zonder goede afstemming met de buurt, 600 vluchtelingen in het pand vestigde. Een deel van hen kwam in opstand vanwege de slechte voorzieningen, en daar was de buurt niet blij mee. Buurtbewoner Michiel Hardon: “De gemeente heeft geleerd van haar fouten en de buurt goed bij dit project betrokken.” Samen met wijkgenoten heeft Hardon het project ‘Gast Aan Tafel’ opgezet, waarbij Nederlandse gastgezinnen en statushouders een aantal keren per jaar samen eten.

De open dag trekt 250 bezoekers. Een van hen merkt op: “Ik ken wat mensen in de wijk die agressief reageren, maar ik ben gekomen om met mijn eigen ogen te zien hoe mensen hier een plekje krijgen. Zien is weten.” Buurtbewoners krijgen de kans om een kijkje te nemen bij een van de woongroepen op de zesde etage. In elke van de 22 woonunits gaan acht mensen samenwonen. Alle voorzieningen worden gedeeld, behalve de slaapkamer. De woonkamer is ingericht met tweedehands meubels die zijn ingezameld door buurtinitiatief ‘Mijn Wijk in Balans’. Vanuit sommige kamers heb je een prachtig uitzicht op de stad. Ondanks de bedden en kasten die al in de kamers zijn geplaatst, oogt het geheel behoorlijk kaal en niet bepaald knus. Dat het pand een kantoorfunctie had, is nog duidelijk te zien. Een dame die langsloopt merkt op: “Als je huis en haard hebt moeten verlaten, ben je vast blij om zo opgevangen te worden.”

Zowel studenten als bedrijfjes kunnen zich nog steeds aanmelden voor het project.

Buurtbewoners kijken rond in de kamers van toekomstige bewoners van het voormalig ministerie van SZW. | Foto: Eveline van Egdom

Dit artikel wordt u aangeboden door DHC. Wilt u een abonnement? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van