Weer geen vreugdevuren: corona gooit roet in het eten

Ook deze jaarwisseling komen er geen vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen. Gezien de coronabeperkingen kan burgemeester Jan van Zanen geen vergunning afgeven.

Door

Dit heeft het stadsbestuur dinsdagavond bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad. Het besluit lag in de lijn der verwachting. Grote evenementen zijn niet toegestaan onder de huidige noodverordening, waarin de lokale coronamaatregelen zijn opgenomen.

 

Voor alle partijen is dit een domper
Jan van Zanen, burgemeester

 

‘Zelfs met een eventuele verlichting van de coronamaatregelen later dit jaar wordt de voorbereidingstijd voor zowel bouwers als gemeente te kort om de vreugdevuren ordelijk en veilig te laten verlopen,’ schrijft Van Zanen. ‘Daarnaast levert het voor alle partijen te veel onzekerheid en onaanvaardbare (financiële) risico’s op en is er kans op grote toestroom van publiek.’ De strandvuren trokken de voorbije jaren tienduizenden bezoekers.

Brand

Vorig jaar vonden de vreugdevuren ook niet plaats, na een hard oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het dramatische verloop van de editie daarvoor. Het Scheveningse vreugdevuur zette toen delen van de wijk in brand. Het kostte burgemeester Pauline Krikke de kop.

Dit jaar lagen de vier vreugdevuren (behalve Duindorp en Scheveningen ook de kleinere in Laak en Escamp) op koers voor een evenementenvergunning. Nu blijkt corona de spelbreker. ‘Deze procedures zouden in een normale situatie hebben uitgemond in de verlening van alle benodigde vergunningen,’ aldus Van Zanen. Hij noemt de situatie ‘een domper’ voor alle partijen. De organisaties van de vreugdevuren hebben alle vier aangegeven volgend jaar de traditie voort te zetten.

Melkbussen

De grote vraag is wat er met oud en nieuw gaat gebeuren nu vuurwerk verboden is en ook de vreugdevuren geen vermaak bieden. Randstedelingen bleken een run te maken op carbid, de melkbussen die gewoonlijk alleen op het platteland knallen. Ook dat wordt in Den Haag verboden, heeft Van Zanen aangekondigd.

 

Er zijn serieuze zorgen over de gedragingen van de jeugd in de komende wintermaanden
Jan van Zanen, burgemeester

 

‘Door de beperkingen zijn er serieuze zorgen over de gedragingen van de jeugd in de komende wintermaanden,’ aldus de burgemeester. Het stadsbestuur werkt daarom aan een ‘jongerenactiviteitenplan’. Het is nog onduidelijk wat voor activiteiten de gemeente op het oog heeft.

Jongeren die vaker zijn gepakt voor vernielingen en overlast tijdens de jaarwisseling krijgen een ‘persoonsgerichte aanpak’. Die strekt van een preventief gesprek tot een gebiedsverbod.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van