VVD draagt Anne Mulder voor als wethouder

Het VVD-Tweede Kamerlid Anne Mulder wordt hoogstwaarschijnlijk de opvolger van vertrekkend wethouder Boudewijn Revis. De wisseling van de wacht is op 17 september.

Door

De Haagse afdeling van de VVD maakte donderdagavond bekend dat zij Mulder (50) voordraagt. In een persverklaring zegt deze ‘zeer vereerd’ te zijn met de voordracht. Hij wil zich ‘met passie’ gaan inzetten voor de stad. VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf verwacht dat Anne Mulder een goede opvolger zal zijn van Revis. “Anne heeft ervaring met de Haagse VVD, met de politiek én is als inwoner van Scheveningen bekend met onze stad.” De voorzitter van de Haagse VVD, Petra Ginjaar, zegt ‘in haar nopjes’ te zijn: “Anne houdt van de stad, is ervaren in raad en Tweede Kamer en hij is iemand die zijn maatschappelijke belangstelling omzet in resultaten.”

Eerder al lid Haagse raad

Anne Mulder is geboren in Hoogeveen, maar woont al vele jaren met vrouw en dochter in Scheveningen. Hij was van 2002 tot 2010 gemeenteraadslid voor de VVD in Den Haag, de laatste jaren trad hij op als fractievoorzitter. In 2010 kwam hij voor zijn partij in de Tweede Kamer. Daar was hij onder meer woordvoerder sociale zaken en werkgelegenheid. Eerder in zijn carrière werkte Mulder, die econoom is, voor het ministerie van Financiën en voor de VVD.

Bekend door Srebrenica

Mulder kreeg in juli landelijke bekendheid door zijn deelname aan de NPO-documentaireserie ‘Srebrenica, de machteloze missie van Dutchbat’. Hij maakte in 1995 als dienstplichtig soldaat deel uit van Dutchbat III, dat de enclave moest overgeven en niet bij machte bleek de Bosnische moslimbevolking te beschermen. Dit drama heeft bij Mulder diepe sporen nagelaten.

‘Frustratie en onmacht’

Eerder zei Mulder in een interview met Trouw over zijn ervaringen in Bosnië: “Mijn hele leven ben ik gewend om mijn lot in eigen handen te nemen. Met uitzondering van Srebrenica. Dat is zo frustrerend, de onmacht die ik daar heb ervaren.” En: “We zijn allemaal heel redelijke mensen die gewend zijn om problemen uit te praten. En dan kom je in een land waar vroegere buren elkaar vermoorden. En je kunt niets doen. Die frustratie draag je met je mee.” Mulder heeft veelvuldig op scholen en elders verteld over zijn ervaringen. Dat was deels ook therapie voor zichzelf. Pas vele jaren na de missie kon hij erover praten.

Boudewijn Revis treedt af in de raadsvergadering van 17 september. Daarna stemt de raad over de voordracht van Mulder.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van